Els estudiants actuals d’Infermeria ja no haurien de tenir cap problema a Espanya

Aquells que tinguin el bàtxelor andorrà amb el pla d’estudis anterior al juliol del 2018 poden tenir algunes dificultats d’homologació del títol però amb posterioritat a aquella data està resolt

-
-
Aquelles persones que disposen del bàtxelor andorrà d’Infermeria cursat amb el pla d’estudis anterior al juliol del 2018 es poden trobar amb alguna dificultat d’homologació del títol a l’Estat espanyol alhora de voler exercir la professió a Espanya. Els estudiants actuals ja no haurien de tenir cap inconvenient més enllà d’haver de tramitar l’homologació. Així ho han assegurat diverses fonts universitàries i també l’executiu, que torna a mantenir que la solució a tots els mals és l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). 

En matèria d’Infermeria com també en altres professions l’exercici de les quals no és d’accés lliure a voltes presenten alguns requisits puntuals que no sempre permeten als titulats andorrans l’accés directe a la professió. De fet, i recíprocament, Andorra tampoc no tolera l’exercici de segons quines professions de manera directa a persones amb títols obtinguts a l’estranger. Normalment, segons han assegurat les fonts universitàries consultades i, també, les referències fetes avui mateix pel ministre portaveu i anterior responsable d’Educació, Eric Jover, en ser les titulacions expedides per l’Estat andorrà dictades seguint les directrius que regeix l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior no hi ha cap problema de reconeixement i homologació.

El cas de França, en matèria novament d’Infermeria, és el predilecte atès que un titulat a Andorra té la mateixa consideració que un francès i conseqüència pot exercir sense fer cap tràmit suplementari. Espanya se situa a l’altre extrem atès que a l’Estat espanyol, fins fa poc, regien les titulacions de quatre cursos i 240 crèdits per contra d’allò que sol ser habitual a Europa: o tres cursos i 180 crèdits o màster. Per això, i en funció de l’excés de zel d’alguns funcionaris espanyols, segons les fonts, hi hauria titulats andorrans que es trobarien amb problemes. De fet, com que a vegades les percepcions són subjectives, titulats anteriors al juliol del 2018 encara podrien trobar-se algun petit inconvenient.

El Govern assegura que la solució definitiva serà l'aprovació de l'acord d'associació amb la UE i la inclusió d'Andorra en les directives en matèria d'educació

Però en matèria d’infermeria, i just per adequar-se a allò que Espanya semblava requerir, l’estiu passat es va fer un petit canvi en el pla d’estudis d’Infermeria que fa que hores d’ara, i des del curs finalitzat aquest juny, aquells estudiants que apliquen aquest pla ja no es trobaran amb més problemes. A banda dels 180 crèdits, l’Estat espanyol semblava requerir alguna part pràctica més que ja s’hauria solucionat. De fet, també titulats anteriors solen resoldre la situació aportant certificats d’experiència professional… sempre que l’hagin tingut, és clar, si després de treballar a Andorra volen exercir, per exemple, a Espanya.

Amb tot, i segons el ministre Jover, la solució definitiva l’ha de portar l’acord d’associació amb Europa. “Quan l’acord s’hagi aprovat, una de les primeres coses que ha de fer Andorra és demanar que els títols andorrans s’incloguin en les directives” europees que fan que l’aplicació de les titulacions sigui directa i no calguin homologacions ni res per l’estil. Jover també ha aprofitat per llançar algun dard enverinat al Partit Socialdemòcrata (PS).

El conseller general Roger Padreny ha demanat tot un seguit d’informació i documentació per comprovar si existeixen les dificultats que els haurien arribat. Jover ha explicat que “el PS hauria de revisar” l’arxiu parlamentari perquè aquesta mateixa petició, més o menys, la va fer la legislatura passada la consellera independent Sílvia Bonet. I ja es va explicar la situació des del Govern. “No ens hem de preocupar. Es formen professionals de primer nivell”, ha afirmat el ministre que ha deixat clar, però, que una cosa és el reconeixement acadèmic, generalitzat a tot Europa i directe a França, i una altra el reconeixement professional, més complicat a vegades.

Etiquetes

-

Relacionat

El bàtxelor d’infermeria andorrà no dóna accés directe al mercat laboral espanyol
-

Relacionat

El PS sospita que el bàtxelor andorrà d’infermeria no serveix per poder exercir a l’estranger

Comentaris (1)

Trending