El bàtxelor d’infermeria andorrà no dóna accés directe al mercat laboral espanyol

El reconeixement acadèmic i el professional són dues coses diferents i, alhora, també cal veure les especificitats que fixa cada país en relació amb les feines que no són d’exercici lliure

-
-
El bàtxelor d’infermeria andorrà no dóna accés directe al mercat laboral en el cas d’Espanya. És a dir, un estudiant d’infermeria, quan obté els 180 crèdits que es requereix en el pla d’estudis de la Universitat d’Andorra (Ud’A) no pot treballar directament a l’Estat espanyol. És una qüestió de regulació de la professió, no pas de reconeixement acadèmic. A Espanya, per poder exercir d’infermera és demana un grau. Què vol dir això? Que cal fer 60 crèdits més abans de poder entrar al mercat de treball.

Aquesta situació es dóna en altres formacions que imparteix la Ud’A o que té reconegudes el Principat en relació amb Espanya. Més encara: hi ha moltes professions, com l’esmentada de la infermeria, però també la medicina o l’advocacia, només per posar dos exemples més, que en ser professions d’exercici no lliure, és dir, d’accés regulat, cal veure en cada cas què passa. Per tant, no hi ha una solució general per a tots els països. Tampoc la tenen els professionals de fora que eventualment vulguin venir a exercir a Andorra. És una situació que fa anys i panys que dura, tal i com han recordat fonts properes al ministeri d’Educació.

Tornant a la qüestió d’infermeria arran de la pregunta parlamentària formalitzada pel conseller socialdemòcrata Roger Padreny, el bàtxelor de la Ud’A està plenament reconegut a França per a l'exercici de la professió d'infermera. A Espanya està reconegut el títol per a la convalidació acadèmica però no per a la convalidació professional perquè el títol espanyol demana, com s’ha dit, més crèdits acadèmics que l'andorrà. En concret, 240 per 180. Per tant, els estudis que s’hagin cursat al Principat seran donats per bons però caldrà estudiar més.

A la resta de països, tot depèn, perquè d’una professió regulada i no pas d'exercici lliure -aquest és el cas d’infermeria en la immensa majoria dels països occidentals- doncs o bé s'obté una convalidació global (com a França) o funciona al cas per cas. El reconeixement acadèmic i el reconeixement professional, no són la mateixa cosa, especialment per a les professions regulades. Això sí, el reconeixement acadèmic tant dels bàtxelors com dels màsters andorrans (siguin de la UDA o de qualsevol altre universitat que ofereixi un títol reconegut i avalat per l'Estat) és total per la via de l’anomenat tractat de Bolonya. 

En el cas d’infermeria, per poder exercir a Espanya, als estudiants que obtinguin el bàtxelor els farà falta cursar 60 crèdits més.

-

Relacionat

El PS sospita que el bàtxelor andorrà d’infermeria no serveix per poder exercir a l’estranger

Comentaris (10)

Trending