Els detinguts per l'escàndol de les targetes de crèdit de Sant Julià s'expliquen a la batlle durant aquesta jornada de dissabte

Comentaris

Els detinguts per l\'escàndol de les targetes de crèdit de Sant Julià s\'expliquen a la batlle durant aquesta jornada de dissabte
Els detinguts per l\'escàndol de les targetes de crèdit de Sant Julià s\'expliquen a la batlle durant aquesta jornada de dissabte

Els tres detinguts arran del desenllaç policial de l’escàndol de les targetes de crèdit que usaven els cònsols del comú de Sant Julià el mandat passat declararan davant la batlle especialitzada en delictes econòmics encarregada del cas durant aquest dissabte. La policia posarà formalment a disposició judicial Montserrat Gil, Manel Torrentallé i Josep Maria Altimir abans de les nou d’aquest matí, per tant, abans no s’esgoti el termini màxim de 48 hores de detenció governativa però encara no és clar quan començarà a prendre’ls declaració la instructora de la causa. Tampoc no se sap l’ordre amb que aniran passant els arrestats. En les darreres hores els agents que participen en la investigació per ordre de la fiscalia han anat completant el dossier que han d’elevar al jutge. Especialment s’hi ha incorporat la informació recopilada durant els escorcolls al comú de Sant Julià.

Fonts properes al cas han indicat que arran d’aquells controls realitzats a la seu de la corporació laurediana, especialment a l’àrea d’intervenció, la policia va dur a terme noves declaracions als arrestats. Encara que no ha transcendit qui hauria hagut de prestar novament declaració davant els agents del cos d’ordre, tot semblaria indicar que hauria estat Altimir qui hauria hagut de donar noves explicacions a partir d’alguns dels materials recuperats durant l’escorcoll. L’interventor, segons diverses fonts, gairebé des de l’inici del mandat Gil-Torrentallé va mostrar la seva disconformitat en moltes de les maneres de funcionar del cònsol i, segons les fonts, si no va fer més feina de fiscalització seria per la manca de mitjans i la poca voluntat col·laboradora dels dos mandataris polítics, més proclius a ‘amagar’ coses que a facilitar-les a aquells amb els quals necessàriament havien de cooperar.

Sobre el paper, l’interventor, que a diferència dels cònsols va continuar en el càrrec després de la derrota d’UL, és qui n’hauria de sortir més ben parat. O, almenys, malgrat que formalment tots tres detinguts inicialment estan acusats de malversació de fons públics i falsedat documental, és contra qui menys elements acusatoris hi ha. En una situació relativament semblant hi hauria l’excònsol menor. En el cas de Torrentallé, es podria arribar a debatre si algunes de les despeses que va encolomar al comú s’adiuen o no a les tasques que té encomanda una corporació parroquial. Però les justificacions hi serien. En canvi, Montserrat Gil ni sempre hauria fet despeses que es puguin enquadrar en allò que seria necessari i ajustat a una institució pública i, a més a més, hi ha el fet que hauria recorregut la cònsol major a tiquets i factures falsificades. És a dir, ‘a posteriori’ hauria sol·licitat i aconseguit en alguns casos, que empresaris i comerciants li elaboressin comprovants datats molt abans i, fins i tot, acreditant compres que no s’haurien fet mai.

Les fonts consultades han assegurat que després de mirar i remirar, la quantitat que suposadament s’hauria malversat no arribaria ni als 70.000 euros. Però pel tipus penal la quantitat que s’imputaria ja és prou rellevant. En aquest marc, les fonts han deixat clar que tota la investigació se cenyeix únicament i exclusivament a allò que va posar ja de manifest el Tribunal de Comptes en els seus informes. I que en cap cas hi apareix cap anomalia o cap investigació acurada relacionada amb Camprabassa i, per tant, amb Naturlandia. Cert és, però, que alguns dels pagaments anòmals o indegudament acreditats s’haurien suposadament realitzat per compte de la societat que gestiona l’ecoparc. Però res més.

Més enllà de l’anàlisi dels informes del Tribunal de Comptes i els documents que s’hi haguessin pogut annexar, fins a la detenció de Gil -a qui la detenció s’ha posat extremadament malament, segons les fonts, que han explicat que l’estat d’ànim de l’excònsol major és força paupèrrim-, Torrentallé i Altimir no s’havien fet ni altres constatacions ni tampoc s’havia anat a prendre declaració o a interrogar ningú. Els darrers dies sí que s’ha començat a contactar amb empresaris o comerciants que haurien expedit factures o comprovants per mirar de contrastar-ne la seva veracitat. Alhora, també es va prendre declaració en qualitat de testimoni al cap del departament de comptabilitat del comú. 

Algunes fonts han assegurat que la policia també va estar valorant la possibilitat d’interrogar, en principi també en qualitat de testimoni, qui va ser conseller de Finances en el conflictiu mandat consolar Gil-Torrentallé. Quan s’hauria intentat contactar amb Joan Besolí, però, no se l’hauria localitzat i no consta, per ara, que se li hagi pres cap tipus de declaració. Mentrestant, els tres detinguts no han entrat en cap moment en contacte durant aquestes 48 hores de detenció i tampoc hi ha hagut cap acusació creuada o cap retret dels uns als altres en les declaracions que han anat fent per separat.

Laurèdia en Comú debat dimecres la situació generada pel cas

Laurèdia en Comú, la formació política en fase de formalització, que dóna suport a la majoria comunal de Sant Julià valorarà dimecres la situació generada per la detenció dels dos excònsols lauredians. Probablement, serà el tema central de la reunió convocada al local del partit per al dia 22. Laurèdia en Comú preveu debatre el cas i, a posteriori, fer públic el seu posicionament formal sobre la qüestió. En l’ordre del dia també hi figura un punt que habitualment es va posant sobre la taula: l’estructuració de la formació en partit. L’aprovació de l’acta de la reunió anterior i els precs i preguntes són les qüestions de tràmit. La “darrera causa judicial”, que és així com s’ha intitulat el punt que servirà per parlar de Gil i Torrentallé, servirà per posar sobre la taula quines conseqüències polítiques es poden derivar del cas. I començar a plantejar si és possible que la situació vagi a més, especialment pensant en la situació generada alguns moments a Naturlandia i, segons les fonts, el traspàs de més d’un milió i mig d’euros que es va fer des del comú cap a Camprabassa i que, aparentment, es va perdre pel camí.

Comentaris

Trending