Els comuns ‘passen’ de les recomanacions del Govern i mantenen intacte l’ITP

Els cònsols consideren que no hi ha cap element que faci pensar que pel fet de rebaixar l’impost (actualment del 3% de l’operació) aflorin nous habitatges en el mercat del lloguer

La reunió de cònsols s'ha celebrat aquest matí al comú de Canillo.
La reunió de cònsols s'ha celebrat aquest matí al comú de Canillo.
Al Govern li creixen els nans en forma de comuns. Les corporacions locals han decidit passar de les recomanacions fetes per l’executiu a través de la llei òmnibus sobre l’habitatge i els cònsols no pensen rebaixar ni un cèntim d’euro el que estan cobrant en l’actualitat per les transmissions patrimonials. Els mandataris comunals creuen que una eventual rebaixa de l’ITP no resoldrien res en relació amb la problemàtica de l’accés a l’habitatge de lloguer.

Els cònsols, en una reunió avançada al que teòricament hauria fixat el calendari ordinari, i per tal de no coincidir amb la campanya electoral, han descartat rebaixar l’impost indirecte sobre les transmissions patrimonials (ITP). “No hi ha indicis que amb una rebaixa de l'ITP afloressin nous habitatge destinats al lloguer”, ha defensat el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de mandataris parroquials, segons que ha recollit l’agència ANA.

Amb aquesta decisió les administracions locals no han fet cas de la recomanació que apunta la recent aprovada Llei de mesures urgents relatives a l'arrendament d'habitatges on indica que “es pot” rebaixar l'ITP en aquells casos que l'habitatge adquirit es destini a lloguer residencial. Actualment l'impost per part comunal és del 3% sobre la compravenda o cessió d'immobles. “És un ingrés important”, ha insistit Mandicó.

El cònsol canillenc, això sí, ha deixat la porta oberta a una possible rebaixa més endavant en cas que es detecti que pugui finalment contribuir a sorgir pisos d'aquesta tipologia al mercat. El cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, també ha argumentat que quan hi ha la compravenda del lloguer el comú desconeix si l'habitatge es destinarà a lloguer o ús propi i, per tant, “rebaixar d'entrada l'ITP sense saber-ho ens és complicat”

Tampoc no s’ha donat llum verd a una altra recomanació proposada per l’executiu, la de fraccionar i ajornar els pagaments en el cas de les cessions econòmiques que la llei del sòl preveu. En aquest cas no s’ha estat tant taxatiu. No s’acorda de forma generalitzada fraccionar i ajornar els abonaments però sí que es deixa via lliure a cada comú perquè estimi el més convenient. 

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending