Els bombers reclamen al Govern que posi fi a la discriminació salarial que pateixen en estar de baixa

Els col·lectius sindicals critiquen l’opacitat de la comissió que gestiona la mútua de funcionaris i asseguren estar disposats, ara sí, a portar una reivindicació històrica a la Justícia

-
-
Les dues organitzacions sindicals que representen els interessos dels bombers, l’ABA i l’A-118, han presentat aquest dimarts un recurs administratiu a Govern com a pas previ, si cal, per portar “una demanda històrica” a la Batllia. La intenció és que d’una vegada per sempre, l’executiu ‘obligui’ la mútua de malaltia dels funcionaris a modificar el seu reglament i es posi fi, d’aquesta manera, al que consideren una discriminació salarial. L’ens mutual no reconeix tots els complements que perceben els bombers i, en conseqüència, quan estan de baixa no cobren el 100% del que és habitualment la seva nòmina.

Joan Torra (ABA) i Miquel Àngel Adran (A-118) han acudit aquest matí a les instal·lacions governamentals per presentar a Tràmits el recurs en què posen de relleu l’anomalia i el “greuge” que pateixen. “Hi ha una disfunció respecte del que aporta la CASS i hi ha un seguit de diners que haurien de ser per al treballador i que no sabem on es queden”, ha explicat Adran abans d’apuntar, amb posterioritat, que la mútua acaba fent caixa amb el salaris dels bombers i tot i les múltiples reclamacions que han fet, la comissió de la mútua mai no ha atès les seves peticions.

La qüestió és que la CASS cotitza tots els complements que perceben els bombers i si aquests es posen de baixa, la parapública envia la prestació cap a la mútua. En canvi, l’ens mutual no reconeix les primes específiques del cos -i evidentment, tampoc no fa cotitzar als bombers per elles- i hi acaba havent un decalatge entre entre el que la CASS injecta a la mútua i el que la mútua finalment abona a l’assalariat, amb la qual cosa no cobren mai estant de baixa la totalitat del que habitualment ingressen.

El nou reglament aprovat fa poc més d’un any tampoc no va recollir les demandes dels bombers i tot porta a pensar que haurà de ser la Batllia qui hi posi ordre. “No trobem resposta” a les demandes, ha afirmat Adran. I ha posat l’exemple d’un company que estant de baixa per paternitat ha deixat de percebre gairebé 500 euros perquè la mútua no reconeix tot un seguit de complements però, en canvi, la part que ha injectat la CASS és la correcta. La que té en comptes totes les variables.

El màxim responsable de l’Associació de Bombers d’Andorra ha aprofitat la interposició del recurs per disparar amb bala contra la comissió de gestió de la mútua de malaltia dels funcionaris, de la qual forma part però està en franca minoria. Joan Torra ha assegurat que en el sí de la comissió “no hi ha transparència” i, per contra, alguns “s’hi han muntat un xiringuito”. El sindicalista ha posat l’exemple d’una última reunió celebrada aquest mateix dilluns que va servir per aprovar quatre actes “sense poder-les revisar ni fer-hi esmenes”.

El president de l’ABA ha lamentat que tot es faci “a porta tancada” i que no s’informi els mutualistes. I que la informació transcendeixi tard i a compte gotes, com per exemple que a algunes de les persones que devien diners per haver rebut més prestacions del compte o doblades o el que fos “se’ls ha fet crèdit”. “Esperem que la fiscalia actuï ràpid”, ha afirmat Torra mostrant-se disposat a acudir a declarar tan bon punt sigui citat.

Comentaris (2)

Trending