Els bombers obren la caixa dels trons de la mútua dels funcionaris

Amb el suport d’ABA i A-118, es presenten quatre demandes individuals a la Batllia per reclamar que es pugui cotitzar per tots els conceptes retributius i no descarten accions penals

Els bombers entrant a la seu de la Justícia a interposar les demandes.
Els bombers entrant a la seu de la Justícia a interposar les demandes.

Quatre bombers, amb el suport de les associacions sindicals ABA i A-118, han presentat aquest matí a la seu de la Justícia quatre demandes individuals que tenen com a rerefons sol·licitar que els treballadors públics puguin cotitzar a la mútua de malaltia per tots els conceptes retributius. Actualment, el reglament de l’esmentat organisme que garanteix el 100% del salari en cas de baixa dels empleats de l’administració, preveu la cotització només dels complements salarials més generals, amb la qual cosa quan un bomber està de baixa no percep mai la totalitat del seu sou, perquè hi ha molts complements específics que no entren a la llista general de la mútua.

Rere la demanda, i a part de la reclamació que ja fa temps que s’està duent a terme davant la pròpia mútua, hi ha una pugna oberta entre organitzacions de naturalesa sindical. De fet, el president de l’ABA, Joan Torra, ha arribat a assegurar aquest matí que l’ens mutual “sembla el ‘xiringuito’ d’alguns”. El màxim responsable de l’associació A-118, Miquel Àngel Adrán, ha lamentat que en el marc de la gestió de la mútua “s’agafen diners d’uns treballadors per pagar els altres”, en relació amb aportacions que fa la CASS, que sí que cotitza els assalariats per tots els conceptes retributius que configuren la seva nòmina.

De fet, ni Torra ni Adrán no han descartat accions més contundents contra la comissió de gestió de la mútua si no es resol una situació que consideren que els discrimina alhora que econòmicament tenen clar que els perjudica. Els dos sindicalistes han assegurat que es poden arribar a plantejar actuacions penals per possibles comportaments anòmals com administració deslleial o apropiació indeguda. Adrán ha deixat anar una pregunta a l’aire: “Si això passés en una asseguradora privada, seria un escàndol?” 

Els sindicalistes del cos d'extinció d'incendis es demanen si la forma de gestionar l'ens mutual no seria un escàndol en el cas que es tractés d'una asseguradora privada

ABA i A-118 tenen clar que sí, però de moment els seus assessors jurídics els han recomanat la via administrativa després que la mútua fes silenci davant la seva reclamació, un silenci que tampoc “no entenem donat que la mútua som tots i se’ns hauria de donar una resposta”. “No tenim l’oportunitat de cotitzar per tots els conceptes retributius”, ha destacat Adrán, que ha explicat que “hi ha un feix” d’agents esperant per presentar les mateixes demandes, i que si només se n’han presentat quatre és perquè “tenen un cost econòmic” que en cas de victòria dels recurrents potser haurà d’acabar assumint la mútua.

Els dos sindicalistes han recordat que no fa pas tant temps que es va fer una modificació del reglament regulador de la mútua i aquell hauria estat el moment de resoldre “la disfunció”, però que els membres de la comissió gestora “van fer cas omís”. Miquel Àngel Adrán ha recordat que la comissió va encomanar un estudi de viabilitat per comprovar si l’ens mutual podria ser viable en el cas que es pogués cotitzar per qualsevol concepte salarial. De moment aquest estudi no s’hauria publicitat enlloc, exemplificant, segons el responsable de l’A-118, “la manca de transparència”.

Torra ha recordat que la missió de la mútua és estrictament garantir la cobertura del 100% dels salaris dels funcionaris quan aquests estan de baixa. I que des d’aquest punt de vista no s’entén que actualment hi hagi, sempre segons les paraules del president de l’ABA, un superàvit de més d’un milió d’euros, dels quals 700.000 euros estan invertits en bons de l’Estat i la resta continuen al compte corrent de l’organisme. Actualment els treballadors públics cotitzen l’1% del salari per a la mútua. Vist el superàvit, Joan Torra ha reclamat que “es rebaixi aquest percentatge”.

Comentaris (3)

Trending