Els beneficis de la banca andorrana cauen un 17% entre el 2014 i el 2016

Comentaris

Els beneficis de la banca andorrana cauen un 17% entre el 2014 i el 2016
Els beneficis de la banca andorrana cauen un 17% entre el 2014 i el 2016

El benefici net de la banca andorrana ha caigut un 17% en tres anys. Si el 2014 les entitats bancàries del Principat van obtenir, en conjunt, 188 milions d’euros de guanys, el 2016 aquesta xifra es va reduir fins als 156. La directora general de l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), Esther Puigcercós, ha presentat aquest dimarts els resultats obtinguts de forma global pel sector bancari, tot destacant l’increment de l’ordre de 300 milions d’euros dels recursos gestionats. Això sí, cada vegada hi ha menys dipòsits de clients i cada cop creix més el volum dinerari fora de balanç, un fet que vindria a demostrar el complex moment que viu la banca del país tot i els intents per minimitzar l’impacte dels canvis reguladors o la crisi de confiança entre la clientela estrangera arran d’afers com el ‘cas BPA’ o el ‘cas Pujol’.

Per segon any consecutiu, l’ABA ha presentat els resultats agregats. De forma individual, només el BancSabadell ha fet públiques les seves xifres referents al darrer exercici, obtenint el benefici rècord des que opera al Principat. En aquest cas, els guanys van situar-se en 8,51 milions. En global, la banca andorrana va guanyar l’any passat 156 milions, que representa un 7% menys que l’exercici anterior (168 milions), en què el benefici ja havia caigut un 8% respecte del 2014 (188). Puigcercós ha ressaltat que aquests resultats s’han d’interpretar en un context de “tipus d’interès baixos” i els costos creixents derivats de l’adaptació del nou marc normatiu del sector bancari europeus. Segons l’ABA, els resultats estan en la línia de les previsions. Els bancs estan duent a terme, especialment el darrer any, però ja des d’abans, una important reducció de personal -un fet que es dóna per primera vegada pràcticament- per mirar de contenir el capítol de despesa corrent.

Fotografia: agència ANA

Les cinc entitats bancàries andorranes (Crèdit Andorrà, Andbank, MoraBanc, BancSabadell d’Andorra i Vall Banc) han assolit un volum agregat de recursos gestionats de 45.514 milions d’euros, un 0,7% més respecte a l’any 2015. D’aquests, 34.598 milions d’euros són fora de balanç ( 1,5%) i 10.916 milions d’euros són dipòsits de clients (-1,8%). El volum agregat de 45.514 milions d’euros inclou els recursos gestionats de Vall Banc que l’any 2015 encara no formava part de l’ABA. Tenint en compte aquesta xifra, el total de recursos gestionats es reduiria, de forma agregada, al voltant d’un 4%. La directora general de la patronal bancària ha destacat que “aquesta xifra es troba alineada amb les previsions del sector, un cop superada la data d’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal a Andorra”.

Respecte als crèdits, segons explica l’ABA en un comunicat, el sector ha constituït 2.880 milions d’euros en operacions d’actiu durant el 2016, un 0,38% més que en l’exercici anterior. Aquest fet ha contribuït al creixement que l’economia andorrana ha experimentat el 2016 i que s’ha situat en l’1% del PIB. Pel que fa a la rendibilitat sobre recursos propis, la banca andorrana ha finalitzat el 2016 amb un ROE del 9,73%, per davant de països com Alemanya (2,2%) i Espanya (7,1%), i bastant per sobre del de la mitjana europea anualitzada que se situa en el 5,4% segons les dades de la EBA (European Banking Authority).

Segons Esther Puigcercós, “Andorra es manté com una plaça valorada pels clients, tant per la qualitat dels serveis dels seus gestors com per l’experiència en la gestió de patrimonis. Els clients mantenen la seva confiança en les nostres entitats davant dels canvis normatius realitzats per Andorra els darrers exercicis en l’àmbit de la transparència”. Durant l’exercici 2016, la banca andorrana ha millorat la seva ràtio de solvència i ha arribat al 25,10%, mostra de la voluntat de les entitats de reforçar el seu capital. Aquesta xifra supera en més de 230 punts bàsics la ràtio de l’any passat, situada en un 22,78%, i supera àmpliament el coeficient mínim marcat per la normativa bancària andorrana. Per a la directora de l’ABA, “l’evolució dels volums de la banca andorrana demostren la fortalesa i estabilitat de la plaça bancària en un moment de transició cap als nous estàndards internacionals de transparència”.

Comentaris

Trending