El text legislatiu ha de protegir els dipositants els fons dels quals estan avalats pel sistema de garantia de dipòsits i ha d'assegurar una utilització òptima dels recursos públics que s'hagin pogut invertir per preservar l'estabilitat i el funcionament del sistema financer, és a dir, minimitzant tant com es pugui, l'impacte en les arques públiques. Les entitats hauran de fer modificacions per a poder-se adaptar a la nova normativa.
El projecte completa la transposició de les directives europees en matèria de resolució d'entitats bancàries i empreses d'inversió que s'ha anat incorporant a la legislació andorrana des de l'Acord Monetari amb la Unió Europea (UE) el 2011. Al mateix temps, dona continuïtat i complementa la Llei del 2015 de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries.
El ministre de Finances, Eric Jover ha dit, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha dit que el nou text assumirà tot el marc competencial de la Llei del 2015, que quedarà derogada. Això sí, aquest marc normatiu continuaré sent la base per la resolució de BPA. El titular de Finances ha evitat explicar si aspectes ad hoc imposats en el cas de BPA -com el llindar de recapitalització, que deixava al marge els accionistes amb menys d'un 10% de participacions de la societat- es mantindran en el nou marc normatiu o no.
Sí que ha assegurat el ministre, que el projecte de llei, que serà complementat per un seguit de reglaments, contindrà una implementació transitòria i que ha estat pactada amb el sector. De fet, la nova normativa ha estat debatuda tant amb l'AREB, que és l'organisme que ha d'aplicar el marc legal, com també amb el regulador financer (AFA) i amb la patronal del sector bancari, Andorran Banking.
Comentaris (4)