La socialdemocràcia en crisi

La coalició entre PS i Progressistes SDP no aconsegueix l'objectiu de foragitar Demòcrates del Govern i junts fan pitjor resultat que fa quatre anys. Pere López anuncia que cal obrir un procés de reflexió al partit, però de moment no parla del seu futur personal

Pere López amb la resta de candidats de PS SDP+
Pere López amb la resta de candidats de PS SDP+

A l'inici de la precampanya la reconciliació entre PS i Progressistes SDP va impactar la classe política i es va intuir una certa por de Demòcrates a perdre l'hegemonia. La coalició socialdemòcrata es veia forta i s'erigia en la força del canvi amb l'objectiu de capitalitzar tot el malestar que hi ha a la societat amb la crisi de l'habitatge i la inflació desbocada. Res més lluny de la realitat.

Amb els resultats de la nit electoral a la mà, l'aliança socialdemòcrata s'enfonsa i perd el títol de segona força més votada que passa a mans d'una de les noves formacions que concorrien a les eleccions, Concòrdia. PS SDP+ ha aconseguit tres consellers generals de la llista nacional i no guanya a cap de les territorials que s’havia presentat.

Els tres consellers electes de PS SDP+
Els tres consellers electes de PS SDP+

Pere López, el cap de llista de la formació, ha comparegut d'hora davant la poca militància que s'ha aplegat a la seu del partit per seguir l'escrutini; els candidats, no tots, i uns quants fidels. En el seu discurs ha reconegut la derrota i ha anunciat que cal obrir en el si de la formació un procés de reflexió per analitzar els resultats. “Queda clar que hi havia ganes de canvi, però no hem aconseguit capitalitzar aquest vot que s'ha fragmentat entre nosaltres i les noves formacions, Concòrdia i Andorra Endavant”, ha analitzat López després de veure que si sumen els vots de les forces del canvi, el resultat és força superior al de Demòcrates. Ha afirmat que no s'esperaven l’empenta amb la qual han entrat en el sistema i això els ha perjudicat tant a la llista nacional com en algunes parròquies on els ha restat vots i no han pogut obtenir la victòria que esperaven com és el cas d'Andorra la Vella i Ordino.

Tenen clar, doncs, que tant Concòrdia com Andorra Endavant ha captat electors del PS. A priori s'esperava que aportessin nous votants i, en canvi, la participació no ha pujat i això vol dir, interpreta López, que “el vot que abans aglutinava el PS com a alternativa a l'hegemonia del conservadorisme que representa Demòcrates i els partits que han estat a la majoria, ara s'ha repartit”. Això, i el sistema electoral majoritari a les circumscripcions parroquials que permeten que DA tingui una àmplia majoria amb poc més del 30% dels vots.

Qüestionat sobre el seu futur i si es veu amb força per seguir al capdavant del Partit Socialdemòcrata, López assegura que aquesta decisió no es pot prendre en calent i que alhora també cal veure com es plantejarà a partir d'ara la tasca parlamentària.

A la seu dels Socialdemòcrates, els candidats de Progressistes-SDP hi han fet acte de presència per escoltar el discurs de Pere López i ràpidament han marxat. També l'excap de Govern, Jaume Bartumeu, ha fet una visita llampec. Encaixada de mans amb López, reunió al despatx de cinc minuts i de la mateixa manera que ha entrat, sense fer soroll, ha marxat.

 

Comentaris (6)

Trending