PS SDP+ proposa un pacte d’estat per la cultura

La coalició socialdemòcrata fa un balanç positiu de la campanya i del treball que s'ah fet entre les dues formacions

Susagna Vela i Marian Sanchiz
Susagna Vela i Marian Sanchiz

Per PS SDP+ és important garantir l’accés de la ciutadania a la cultura en igualtat de condicions i protegir el treball de creadors i artistes. Per aconseguir-ho defensen que cal emmarcar les accions en un pacte d’Estat que demanaran a totes les forces polítiques “per posar tots els recursos i mitjans necessaris perquè hi hagi creació” ha exposat Susagna Vela, número tres de la llista nacional.

Algunes de les mesures que ha plantejat Vela per facilitar l’accés a la cultura és l’organització de com a mínim una activitat extraescolar assumida per l'administració pública i fer un bon pla de foment de la lectura i el llibre perquè “els índexs de lectura siguin millors que els que tenim ara”. Per fer-ho volen implicar els actors interessats com poden ser els bibliotecaris, els docents i els mediadors del món de la cultura.

D’altra banda, Vela també ha lamentat que aquesta passada legislatura no s’aprovés la seva proposta d’exigir als professionals liberals el nivell B de català per poder exercir, tot i que ja plantejaven una transitòria de dos anys per obtenir el títol. Vela creu que cal potenciar l’ús de la llengua pròpia amb més recursos per fer campanyes de conscienciació i inspeccions. Assegura que “la llei és bona, però sense recursos difícilment és aplicable”.

Finalment, s’ha compromès a tirar endavant el museu nacional alhora que ha apostat per ubicar-lo a l’espai que abans ocupava l’antiga plaça de braus. En aquest punt ha recordat que Demòcrates sempre porta al programa aquest projecte però no l’ha impulsat mai i per això creu que no s’hi pot confiar.

La darrera cita amb la premsa de la candidatura nacional socialdemòcrata també ha servit per fer un balanç positiu de la campanya i del retorn que ha tingut de la ciutadania. Vela també ha valorat molt positivament el treball conjunt entre PS i SDP.


ENCAMP

La candidatura de PS+Agrupament Encampadà vetllarà perquè la llengua oficial del país s’utilitzi “en tots els àmbits” i garantirà la presència del català en els esdeveniments esportius, culturals, lúdics o de qualsevol mena. Així ho ha explicat la número 2 de la llista territorial, Susagna Venable, que considera que fins i tot des de les administracions públiques s’està fent un abús d’anglicismes.

Venable entén que les administracions públiques “realment són les que han de donar exemple a l’hora d’utilitzar el català”, per la qual cosa demana fer-lo servir al posar nom als esdeveniments i en campanyes publicitàries i de promoció turística. En aquest darrer sentit, la candidata encampadana ha posat en relleu que “la majoria del nostre turisme és de proximitat, entenen la nostra llengua i saben que Andorra és l’únic país del món en què el català és la llengua oficial”. Així, ha valorat que la part “principal i rellevant” de les campanyes hauria de ser en català i després fer servir altres llengües si es vol per assegurar-se que tots els visitants les entenguin. D’altra banda, també ha exposat que cal “adoptar mesures i promoure que la gent que vulgui venir a treballar al país vulgui estudiar i es vulgui expressar en català, i fer més país”.


SANT JULIÀ DE LÒRIA

La coalició de PS SDP+ crearà un marc favorable per a la gestió forestal de tot el país. La tercera suplent de la llista territorial de Sant Julià de Lòria, Francina Anglada, ho ha explicat assenyalant la necessitat de mantenir els rius, els torrents i els boscos nets per evitar catàstrofes naturals. “Estan plens de brutícia, d’arbres caiguts i branques, i s’ha de tenir molta cura per en cas d’incendi o d’aiguat”, ha exemplificat la socialdemòcrata, recordant els disgustos dels aiguats del 1982, del desbordament del riu Runer el 2008 o més recentment d’Aixirivall o Bixessarri. Així, Anglada ha manifestat que “calen recursos i voluntat” per arreglar-ho, i ha assenyalat que la biomassa resultant de les neteges es podria aprofitar, per exemple, per abastir la xarxa de calor que el Comú tenia planificada per subministrar calefacció als edificis públics de la parròquia.

 

Comentaris

Trending