Membres de l’Odhir van visitar el país el passat mes de febrer i es van entrevistar amb representants dels partits polítics que concorren als comicis generals, així com de la Junta Electoral, del Tribunal de Comptes, del Tribunal Superior de Justícia, comuns o dels mitjans de comunicació, entre altres. Després d’aquestes trobades, la principal conclusió que exposa l’organisme és “un alt nivell de confiança en el procés electoral del país i la capacitat de l’administració electoral per gestionar unes eleccions de manera professional, imparcial i transparent”.
En les trobades, assenyala, “no es van expressar preocupacions significatives relacionades amb el respecte als drets fonamentals, el registre votant, campanya electoral i el dia de les eleccions”, entre altres. A partir d’aquestes trobades, des de l’Oficina de les Institucions Democràtiques i dels Drets Humans no es veu necessari que hi hagi observadors externs com sí que havia demanat la cap de llista d’Andorra Endavant, Carine Montaner, per evitar un risc de frau electoral”. Tot i això, està disposat a oferir la seva assistència en un procés postelectoral.
Cal destacar que en aquest informe hi ha una estirada d’orelles per part de l’OSCE sobre l’anomenada llei mordassa. Assenyala que l’any 2021 el representant per a la llibertat dels mitjans va assenyalar que la despenalització de la difamació al país seria un pas important per seguir defensant el dret a la lliure expressió. Cal tenir en compte que la Constitució preveu la llibertat d’expressió i el dret a la informació i prohibeix la censura. L’organisme posa en relleu que “contràriament als estàndards internacionals, la difamació i els insults es consideren delictius castigats amb penes de presó de fins a quatre anys.
Comentaris (3)