L’OSCE expressa “un alt nivell de confiança” en el procés electoral a Andorra

Membres de l'Oficina de les Institucions Democràtiques i dels Drets Humans van visitar el país al febrer i no van trobar “preocupacions significatives relacionades amb el respecte a les llibertats fonamentals”

Un ciutadà dipositant el vot a l'urna
Un ciutadà dipositant el vot a l'urna

L’Oficina de les Institucions Democràtiques i dels Drets Humans (Odhir), que és la principal institució de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) ha mostrat un alt nivell de confiança en el procés electoral al país. Així ho exposa en l’informe fet públic en les darreres hores després de la visita que van realitzar els passats 17 i 18 de febrer on es detalla que no es van expressar preocupacions significatives i no demana una observació externa de cara a les eleccions generals del 2 d’abril.

Membres de l’Odhir van visitar el país el passat mes de febrer i es van entrevistar amb representants dels partits polítics que concorren als comicis generals, així com de la Junta Electoral, del Tribunal de Comptes, del Tribunal Superior de Justícia, comuns o dels mitjans de comunicació, entre altres. Després d’aquestes trobades, la principal conclusió que exposa l’organisme és “un alt nivell de confiança en el procés electoral del país i la capacitat de l’administració electoral per gestionar unes eleccions de manera professional, imparcial i transparent”.

Carine Montaner sortint d'una reunió al Consell General.

Relacionat

Montaner demana la supervisió de l'OSCE per evitar el risc de frau a les properes eleccions generals

En les trobades, assenyala, “no es van expressar preocupacions significatives relacionades amb el respecte als drets fonamentals, el registre votant, campanya electoral i el dia de les eleccions”, entre altres. A partir d’aquestes trobades, des de l’Oficina de les Institucions Democràtiques i dels Drets Humans no es veu necessari que hi hagi observadors externs com sí que havia demanat la cap de llista d’Andorra Endavant, Carine Montaner, per evitar un risc de frau electoral”. Tot i això, està disposat a oferir la seva assistència en un procés postelectoral.

Cal destacar que en aquest informe hi ha una estirada d’orelles per part de l’OSCE sobre l’anomenada llei mordassa. Assenyala que l’any 2021 el representant per a la llibertat dels mitjans va assenyalar que la despenalització de la difamació al país seria un pas important per seguir defensant el dret a la lliure expressió. Cal tenir en compte que la Constitució preveu la llibertat d’expressió i el dret a la informació i prohibeix la censura. L’organisme posa en relleu que “contràriament als estàndards internacionals, la difamació i els insults es consideren delictius castigats amb penes de presó de fins a quatre anys.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending