Marsol assumirà Habitatge

La futura titular de Presidència hauria exigit poder tenir àmplies responsabilitats dins d’un executiu que voltarà clarament al tomb d’Espot i d’ella

Conxita Marsol en una imatge d'arxiu.
Conxita Marsol en una imatge d'arxiu. sfga

Conxita Marsol assumirà com a ministre de Presidència les polítiques d’habitatge. De fet, serà també ministra d’Habitatge i d’Economia i encara pot afegir entre les seves responsabilitats qüestions relacionades amb la digitalització de processos administratius i tecnologia. La ja número 2 del Govern ‘in pectore’ va exigir, per fer el salt a l’executiu, poder disposar d’àmplies responsabilitats. El Govern, més enllà de voltar al tomb de Xavier Espot, també ho farà clarament al seu voltant.

Si no hi ha canvis, Marsol serà també la portaveu governamental, encara que hi ha moltes peces per fer encaixar i sembla que hi pot haver un ministeri específicament de Relacions Institucionals, que hores d’ara no està clar que vagi en solitari. Les travesses estan clarament sobre la taula malgrat que és evident que Espot, que ja va admetre aquest dimarts que l’excònsol d’Andorra la Vella assumiria un departament “complexe” perquè la motiven “els reptes”.

Raül Ferré, Jordi Torres i Trini Marín sembla que tenen assegurada la seva presència en un executiu que probablement tindrà un ministeri de Relacions Institucionals

Una vegada desencallada la Sindicatura, on gairebé amb tota probabilitat Sandra Codina acabarà fent tàndem amb Carles Enseñat. Codina només deixaria el Consell a última hora si Espot no trobés la persona que busca -fins i tot en l’entorn liberal si escau- per ocupar Cultura i Esports. Raül Ferré, Jordi Torres i Trini Marín sembla que tenen assegurada la seva presència a l’executiu. Però encara hi ha molts llocs per ocupar.

Marsol sembla que no serà l’única electa d’Andorra la Vella que deixarà l’escó gairebé abans d’iniciar la legislatura. Alain Cabanes té tots els números per esdevenir la secretaria d’Estat d’Esports. Saltant ell del Consell General, i amb el liberal Víctor Pintos amb plaça parlamentària per la renúncia de qui va encapçalar la candidatura territorial, qui obtindrà escó és l’actual ministra de Cultura i Esports en funcions Sílvia Riva.

Segons les fonts consultades, Riva ja tenia molt decidit no seguir al ministeri i, de poder triar i ser possible, ja havia comunicat al seu entorn polític que li vindria de gust tornar a l’activitat legislativa (Riva és jurista de formació i ha exercit durant molts anys d’oficial de notaria, més enllà de tenir ja experiència al Consell General). Hores d’ara l’encara titular ministerial està fora de la cursa pel consolat d’Andorra la Vella, on si no passa res s’hi fa fort David Astrié.

ACTIVITAT PARLAMENTÀRIA

Abans de configurar-se el Govern, a nivell de calendari cal que es resolgui tot l’entramat parlamentari. Està clar que Cerni Escalé serà el president del grup de Concòrdia; Judith Salazar assumirà la presidència de PS SDP +; i Carine Montaner liderarà el grup d’Andorra Endavant. Carles Naudi presidirà el grup de Ciutadans Compromesos. Jordi Jordana parteix amb cert avantatge per presidir el grup parlamentari demòcrata, però si Mònica Bonell acaba accedint a l’hemicicle amb el ball d’electes que es preveu, podria assumir el lideratge del grup majoritari.

Conxita Marsol durant els instants inicials de l'executiva demòcrata, de la qual és vicepresidenta.

Relacionat

Marsol serà la número 2 de Govern i cedeix a les pretensions d’Espot perquè Enseñat pugui ser síndic

Més coses quant a la representació institucional parlamentària. Carol Puig serà la tercera demòcrata integrant de Sindicatura. En serà la primera secretària. La segona l’ocuparà Concòrdia i Pol Bartolomé és finalment el triat. Núria Segués i Maria Àngels Aché seran conselleres a dedicació exclusiva de Concòrdia. Susanna Vela tindrà aquesta mateixa dedicació com a presidenta suplent del grup socialdemòcrata.

La majoria de comissions legislatives seran liderades, és evident, pels demòcrates. Amb tot, però, i pel nombre de consellers obtinguts, a Concòrdia li pertocarà presidir dues comissions i vicepresidir-ne dues més mentre que tant PS SDP + com Andorra Endavant tindran, respectivament, una presidència i una vicepresidència. Tota la resta de places quedaran, s’ha dit, a mans de Demòcrates.

Comentaris (36)

Trending