Espot titlla de “fal·làcia” i “mesura antisocial” la reformulació de l’IGI que planteja PS SDP +

Els demòcrates treuen pit d’haver “doblat la capacitat adquisitiva dels salaris més baixos” alhora que asseguren que la propera legislativa treballaran per situar el sou mínim al tomb dels 1.371 euros mensuals

Xavier Espot i Manel Linares a Ciutat de Valls aquest matí.
Xavier Espot i Manel Linares a Ciutat de Valls aquest matí. Toni Solanelles

El cap de Govern en funcions i candidat a la reelecció, Xavier Espot, considera “una fal·làcia” i “una mesura antisocial” la proposta de PS SDP + de rebaixar al 0% l’IGI dels productes de primera necessitat i apujar al 5% el tipus general ja que, a parer del cap de llista demòcrata, “quan sumem tota la cistella de la compra acabarem pagant més tots, tinguem el salari més alt o més baix”.

Espot ha fet aquestes apreciacions en el decurs d’un acte de campanya electoral al costat del número 8 de la candidatura nacional i representant de Ciutadans Compromesos (CC) Manel Linares. L’objectiu dels dos candidats era parlar de poder adquisitiu i en aquest sentit el candidat demòcrata ha tret pit d’haver “doblat la capacitat adquisitiva dels salaris més baixos” i s’ha compromès a treballar durant la propera legislatura per aconseguir fixar el sou mínim en el 60% del salari mitjà, com estableix la Carta Social Europea, fet que comportaria que el salari mínim se situés al tomb dels 1.370 euros.

En aquest marc, el candidat a la reelecció ha estat demanat per la proposta socialdemòcrata de reformulació de l’IGI i ha considerat que és “absolutament injusta” perquè “impacta sobre les economies més modestes”. Ha recordat que el Govern que lidera ja ha reduït la tributació de productes com els higiènics. I ha indicat que pel fet de tenir un salari baix, les persones no deixen d’intentar poder fer “un cafè o comprar una peça de roba”, amb la qual cosa l’increment del tipus general al 5% també tindria una repercussió.

Espot ha recordat que els impostos indirectes “impacten a tothom per igual” i, per tant, també comportaria un menyscabament a les famílies menys capacitades des del punt de vista econòmic. Per tot plegat, el líder taronja -que ara tendeix a bordeus- ha considerat “una errada” la proposta de l’aliança socialdemòcrata.

SALARIS I MODIFICACIONS LEGISLATIVES

El cap de Govern en funcions ha repassat el que considera que és una “certa capacitat d’anticipació” a l’alta inflació i la disminució del poder adquisitiu apujant més enllà de l’IPC els anys anteriors els salaris més baixos. A nivell global, Espot ha remarcat que “la revalorització salarial s’ha de fer a partir d’una concertació social entre assalariats i empreses” i que el fet que l’administració hagi de dictar increments salarials concrets “és una anomalia” que no es vol consolidar.

Per tot plegat, el candidat demòcrata ha advocat per promoure modificacions legislatives que facin que els treballadors tinguin una major implicació en les empreses, sobretot en determinats sectors, per tal que les dues parts concernides puguin treballar de forma intensa en la recerca d’acords sectorials (“sector per sector”, ha dit Espot). “Hem d’intensificar el diàleg social”, ha indicat el cap de llista de Demòcrates.

Per a Xavier Espot la intervenció de l’Estat en l’economia hauria de ser “el més moderada i quirúrgica possible”. I ho ha exemplificat, per exemple, en el control dels preus de l’energia i el fet que les tarifes elèctriques s’hagin disparat menys al Principat que en altres països de l’entorn. En aquest sentit, i entre altres coses, el cap de llista taronja ha remarcat la bona gestió de FEDA, contravenint, ha indicat Espot, la llegenda que el sector privat fa millor les coses que el sector públic.

Comentaris (9)

Trending