Espot avalua mantenir Filloy de ministre o nomenar Galabert i així ‘fer callar’ els liberals

La decisió sobre Sindicatura segurament s’acabarà adoptant en el marc d’una votació entre els integrants del futur grup parlamentari demòcrata, on Enseñat parteix amb avantatge

Xavier Espot podria mantenir Víctor Filloy de ministre.
Xavier Espot podria mantenir Víctor Filloy de ministre. SFGA

El líder demòcrata i cap de Govern en funcions, Xavier Espot, avalua mantenir com a titular d’Habitatge l’encara ministre Víctor Filloy o atorgar una cartera ministerial a Marc Galabert i d’aquesta manera acontentar Liberals i fer-los donar com a acomplert el pacte electoral establert. Espot, de viatge els darrers dies, continua desfullant la margarida, sense que el trencaclosques institucional estigui ni molt menys resolt.

Segurament, entre el nucli dur liberal, a triar entre Filloy i Galabert, voldrien que fos el primer el triat. L’encara ministre de Territori i Habitatge en funcions va ser un dels propulsors de Josep Maria Cabanes en l’operació per desbancar Judith Pallarés que finalment va portar a la fractura liberal i és, també, un dels que més assentat a la cadira està. Espot valora la feina feta per Filloy i considera que seria una manera de complir amb el pacte subscrit abans de les eleccions.

Habitatge no anirà lligat a Territori, que és l’única cartera que sembla que té amo clar, el massanenc de Ciutadans Compromesos Raül Ferré

Aquesta legislatura, però, Habitatge no anirà lligat a Territori, que és l’única cartera que sembla que té amo clar, el massanenc de Ciutadans Compromesos Raül Ferré. Així les coses, Habitatge podria fer tàndem amb Afers Socials i aquest departament únic ja l’havia liderat Víctor Filloy a l’inici del mandat que ara s’ha acabat. Per la qual cosa Espot podria vendre una continuïtat de la feina feta. Però hi ha un sector demòcrata ampli que no ho veu gens clar.

Si l’habitatge ha de ser un dels aspectes cabdals de la propera legislatura, fonts del partit majoritari no entenen com la política en aquesta matèria no ha de quedar en mans d’un representant demòcrata. Per tant, hi ha qui s’inclina per rescatar com a aportació liberal Marc Galabert, suplent a la llista territorial d’Ordino i que hi ha qui considera el més demòcrata dels liberals. Secretari d’Estat d’Innovació aquesta legislatura passada, està molt ben considerat.

Amb Galabert es voldria donar també per acomplert el pacte amb la formació de Cabanes i Gallardo i, a més a més, en aquest cas, si calgués fer ministra Sandra Codina no hi hauria problema d’accés de liberals al Consell General. En tot cas, entre les files demòcrates no es vol saber res de tenir liberals a l’arc parlamentari. Una representació que sí que tindrà Acció, que Espot no té clar que no hagi de tenir representació a l’executiu si l’acaba tenint Liberals.

SINDICATURA

L’altre gran dubte, més enllà del pacte amb liberals i les peces de l’executiu, és la qüestió de Sindicatura i la pugna entre Conxita Marsol i Carles Enseñat. La batalla encara no està resolta. Enseñat només contempla estar al Consell General i, en el cas de Marsol, fer el salt al Govern com inicialment es preveia comporta donar peu a l’entrada del liberal Víctor Pintos al Consell. Per tant, Marsol i Enseñat aspiren a la plaça de síndic, inicialment compromesa per al segon.

La voluntat seria fer veure a l’excònsol d’Andorra la Vella que pot fer molt bona feina com a líder del grup parlamentari

Hores d’ara no hi ha acord. I si no hi ha entesa entre els implicats en les properes hores, probablement la qüestió s’elevarà i es dirimirà entre els integrants del futur grup parlamentari demòcrata, que hauran de triar entre Marsol i Enseñat per al càrrec de síndic. Segons les fonts, si finalment hi ha d’haver una votació qui ha estat president del grup la darrera legislatura té més números d’endur-se el gat a l’aigua. I la voluntat seria fer veure a l’excònsol d’Andorra la Vella que pot fer molt bona feina com a líder del grup parlamentari.

Si aquesta darrera fos la solució, han indicat les fonts, Marsol podria exigir alguns compromisos més enllà dels que ja havia intentat lligar per ser candidata a la territorial en les passades eleccions del 2A, i que de moment, com el previsible fet de ser ministra, no estaria tirant endavant. Una de les qüestions que es podrien posar sobre la taula seria tenir via lliure per ser la successora d’Espot si en quatre anys encara es veu amb força d’aspirar a liderar, llavors, l’eventual Govern.

Comentaris (15)

Trending