Eleccions en marxa

Obertura sense incidències de les vuit seus on es pot votar fins a les set de la tarda, amb els primers candidats -Judith Pallarés entre els aspirants a cap de Govern- o Didac Tomàs, Michel Moliné o Trini Marín, entre els territorials, amb la feina ja feta

Una de les primeres votants a Encamp.
Una de les primeres votants a Encamp. G. P.

Puntualment. A les 9 del matí, s’ha viscut el tret de sortida de les eleccions generals. Les vuit seus on es pot votar -una per cada parròquia amb el col·legi propi al Pas de la Casa- s’han posat en marxa per a unes eleccions generals clau. Ja s’han pogut veure les primeres cues d’electors, principalment persones que han volgut fer-ho a primera hora, en gran part per motius laborals. Entre ells, de fet, també alguns dels candidats. Els més matiners. Fins a les set de la tarda, estan cridades a les urnes 29.958 persones. Bé, de fet, 9.010 ja ho han fet via vot judicial.

De fet, fins i tot minuts abans de l’hora oficial d’inici, ja hi havia gent fent cua a les diferents seus -cinc comuns (Canillo, Encamp, Ordino, la Massana i Sant Julià), el centre de congressos d’Andorra la Vella, el pavelló del Prat Gran d’Escaldes i l’oficina de turisme del Pas de la Casa). Els més matiners, si no es té en compte aquells que ho han fet a la Batllia o per correu. En el primer cas, cal recordar, amb xifres rècord: més de 9.000 persones han preferit anar prèviament a la seu de la Justícia per dipositar el seu vot. El dubte és saber si això és símptoma d’una major participació o, simplement, del desig de marxar de vacances de Pasqua amb els deutes democràtics fets.

Justament, aquest elevat sufragi judicial està generant un ingent volum de feina als diferents llocs. Cal comptabilitzar-lo i això, en alguns casos, suposa un nombre elevat. Per exemple, a Andorra la Vella -on es va a un ritme de sis per minut- es calcula que es trigarà encara una bona estona a poder-lo tenir tot puntejat. Igual succeeix a alguns comuns, fet que es tradueix en unes dades oficials que, a les nou del matí, només tenien comptades prop de 6.000 persones. En alguns comuns es calcula que l’operació s’allargarà encara prop de dues hores, com és el cas de Sant Julià.

Els primers candidats ja s’han apropat també a votar. L’aspirant a cap de Govern més matinera ha estat Judith Pallarés. Passaven pocs minuts de les nou del matí quan ho ha fet a la sala de la Closeta del comú massanenc, on estona després també apareixia la ministra d’Exteriors, Maria Ubach. Pel que fa als caps de llistes territorials, Didac Tomàs (Andorra Endavant), a Andorra la Vella; Trini Marín (Demòcrates) a Escaldes i Michel Moliné (PS SDP +) a la Massana.

Després d’uns primers moments amb cues per la gent que volia votar ja a primera hora, el ritme s’ha alentit. S’espera que, segons avanci el matí, el nombre d’electors vagi en augment, amb un primer punt àlgid pels volts del migdia. Cal recordar que el temps per exercir el dret a sufragi s’allargarà fins a les set de la tarda.

Etiquetes

Comentaris

Trending