Concòrdia avaluaria si és factible rescatar la concessió a Grífols

El cap de llista de la formació, Cerni Escalé, que ha defensat la necessitat de crear un parc tecnològic i un viver d’empreses, considera que “s’han donat condicions privilegiades sense concurs públic” a la multinacional farmacèutica

Núria Segués i Cerni Escalé, davant la seu de Concòrdia.
Núria Segués i Cerni Escalé, davant la seu de Concòrdia. G. P.

El cap de llista de Concòrdia, Cerni Escalé, ha criticat “la forma” com s’ha volgut impulsar la creació d’un centre de recerca de Grífols a Ordino. Considera que no s’ha fet de forma correcta, tot apuntant que s’han concedit “unes condicions privilegiades” sense concurs públic. Per això, ha defensat que caldria estudiar si es pot tirar enrere el procés sense que això suposi un fort impacte per les finances públiques. Més enllà d’això, la formació proposa la creació d’un viver d’empreses i un parc tecnològic per atreure inversió estrangera realment productiva.

Escalé ha volgut desgranar les propostes de Concòrdia, “les noves solucions”, per atreure “una inversió estrangera complementària dels sectors ja existents”. En aquest sentit, ha posat en relleu que qui vingui “no pot substituir les empreses que ja hi ha”. Cal, ha defensat, “diversificar”. En aquest sentit, preguntat pel projecte que representa la punta de llança de Demòcrates, Grífols, ha lamentat que “el principal problema és com s’ha fet la concessió administrativa”.

Així, ha recordat que “s’han donat unes condicions privilegiades sense passar per un concurs públic”. A més, “han adaptat la legislació per a un projecte específic”. Per això, ha avançat que “s’hauria d’estudiar quines serien les indemnitzacions”, però ha donat a entendre que, en cas d’arribar caldria replantejar si és factible una marxa enrere. “Potser s’hauria d’estudiar rescatar la concessió administrativa i tornar a treure-la a concurs”, ha indicat.

Més enllà de Grífols, Concòrdia aposta per la creació “un viver d’empreses i un parc tecnològic”. De fet, tenen clar on el situaren: a la Margineda. Al seu entendre, permetria “atreure emprenedors” i una “inversió estrangera que no sigui només en immobles”. Ha insistit en el fet que cal “retenir i captar el talent”. Si no es fa això, ha alertat Escalés, “Andorra ho té complicat”.


ESCALDES-ENGORDANY

El cap de llista de Concòrdia a Escaldes-Engordany, Ramon Tena, ha insistit en la proposta clau que, al seu entendre, ha d’ajudar a reconduir la problemàtica de l’habitatge: la moratòria de 18 mesos a la inversió estrangera en immobles. Posteriorment, s’implantaria un sistema de quotes d’adquisició, on els agents implicats (comuns, Govern i actors econòmics) decideixin quants i quina mena de pisos es poden comprar cada any. “És necessari parar i reflexionar, per veure què fem en endavant”, ha comentat el candidat, que també ha explicat que aposten per ampliar el percentatge de cessió obligatòria en el moment de dur a terme una nova construcció, que es podria fer amb béns immobles. Així, “s’incentivaria que en un mateix edifici hi pugui haver persones amb diferents ingressos”, un fet que “crearia comunitat”.


ANDORRA LA VELLA

Per la seva banda, Martí Alay, cap de la llista de Concòrdia a la capital, ha avançat la voluntat de construir un centre cultural a l’actual aparcament exterior del Consell General. D’aquesta forma, es podria dinamitzar el barri antic d’Andorra la Vella. Així, el projecte s’integraria a l’espai natural de la zona i constaria d’un pàrquing soterrat públic, una sala d’exposicions i un amfiteatre on els artistes i creadors “podrien desenvolupar les seves iniciatives i compartir experiències; tindrien els serveis concentrats i podrien dedicar-se a crear”.

Comentaris (1)

Trending