Concòrdia aparca el museu nacional per apostar per un espai de creació per artistes

La formació considera que aquest centre, que es construiria a l’aparcament descobert de Casa de la Vall és prioritari davant una instal·lació que, entenen, segueix un “model en desús”

Martí Alay i Meritxell Díaz, durant les explicacions a la premsa.
Martí Alay i Meritxell Díaz, durant les explicacions a la premsa. G. P.

Concòrdia considera que, abans de tirar endavant un museu nacional, la prioritat ha de ser un altre. Així ho han defensat durant un acte a la llibreria La Trenca on han desgranat la part cultural del seu programa. A l’entendre de la formació dels ‘cernis’, el que cal impulsar és un espai de creació per a artistes que, a la vegada, serviria per revitalitzar el casc antic d’Andorra la Vella. Consideren que el model defensat per altres formacions, ara mateix, no funcionaria i, per tant, “cal apostar per altres tipus d’instal·lacions”.

El projecte l’ha desgranat la número 13 de la llista nacional de Concòrdia, Meritxell Díaz, tot recordant que, com a artista, és perfectament coneixedora de les dificultats del sector. “Hi ha potencial creatiu i artístic, però falten aquests espais de creació”, ha assegurat. En ells, ha apuntat, “es podrien fomentar les trobades entre artistes així com la seva formació” i, també, tenir una instal·lació per ser més originals en les propostes.

La voluntat de Concòrdia és que aquest espai es construeix, com ja s’havia dit en actes anteriors, a l’aparcament descobert del Consell General. D’aquesta forma, també compliria una segona funció. Seguint experiències similars d’altres llocs, com ara el CCCB de Barcelona o el 104 a França, Díaz ha defensat que permetria revitalitzar tota la zona.

Es tractaria d’un projecte que, econòmicament, seria relativament assequible. El cap de llista a Andorra la Vella, Martí Alay, ho ha xifrat, sempre a l’espera del que puguin determinar els arquitectes, en uns 10 milions d’euros. Tot i això, s’entén que no seria compatible amb el temps amb una vella proposta que va apareixent sense cristal·litzar en comicis anteriors: la del museu nacional. “Donem prioritat a aquest centre perquè és el que els creadors ens reclamen”, ha argumentat.

Per la seva banda, Díaz ha apuntat que “ja hi ha museus interessants al territori” i que, entre tots, “el discurs és molt complet”. Així, s’entén que el que falti es pot anar completant “amb itineraris i rutes” i que crear-ne un de nacional, fins i tot, podria acabar anant en el seu perjudici perquè els trauria visitants. A banda, entén que el model “està en desús” i que “ara es porten més tipus d’espais com els que defensem”.

Pel que fa a altres propostes en matèria cultural, Concòrdia també aposta per una remodelació profunda de la biblioteca de Govern que permeti que torni a ser “un centre de barri”. També s’aposta per fomentar la producció audiovisual al país en col·laboració amb RTVA i Andorra Turisme així com per la creació d’un Institut Andorrà del Cinema.

REUNIÓ DE POBLE A ORDINO

Al vespre, Cerní Escalé, Jordi Casadevall i Jordi Cantos, cap de llista nacional i números 3 i 4 respectivament, han protagonitzat la reunió de poble a Ordino. La formació ha tornat a criticar “la legislació a mida” que s’ha fet per permetre la construcció del centre de recerca de Grifols. Entenen que es tracta d’un “precedent molt perillós”, ja que es pot donar el cas que altres empreses demanin “les mateixes condicions”. A l’acte han assistit unes 25 persones.

Reunió de poble Concòrdia Ordino.

ANDORRA LA VELLA

La candidatura a la capital de Concòrdia ha explicat la seva aposta per simplificar la documentació que es requereix a l’hora de presentar-se a un concurs o edicte de caràcter públic. Tal com ha exposat el número dos de la llista territorial d'Andorra la Vella, Miquel Clua, es proposa que només és demani la totalitat dels papers a les empreses que resultin finalistes del mateix amb l’objectiu d’agilitzar els procediments. “Adoptar aquesta mesura estalviarà temps i esforços a la població i empreses, així com a l'administració en el moment de revisar els documents”, ha defensat.


SANT JULIÀ DE LÒRIA

Per altra banda, la número 2 de la llista territorial a Sant Julià, Maria Àngels Aché, ha explicat la idea d’habilitar espais als centres educatius del país fora de l’horari lectiu que puguin fer servir entitats i associacions per dur a terme activitats. “Són un lloc ideal per fomentar la cohesió social a partir de les cinc de la tarda”, ha afirmat.


ESCALDES-ENGORDANY

Per últim, el cap de llista territorial a Escaldes, Ramon Tena, ha revelat la idea de convertir l’antiga fàbrica de llanes de la parròquia en un centre d’interpretació i informació de la vall del Madriu. “Servirà per donar vida i animar la part alta de la vila i aportar activitats als comerços i hotels de la zona”, ha defensat. També es vol arranjar els camins fins a la vall perquè la població i visitants puguin arribar-hi sortint des de la part alta.

Comentaris (3)

Trending