Anant per feina

El cònsol menor d’Encamp, Jean Michel Rascagneres, i els consellers que han d’estar a la taula han estat els primers a votar a la parròquia per tenir la feina feta en un matí on també ha planejat la participació en campanya del síndic general i les fotos vetades que volien fer els mitjans

Les dues cues per a les dues urnes a Encamp.
Les dues cues per a les dues urnes a Encamp.

Feina feta no fa destorb. La dita popular l’han aplicat els actuals electes d’Encamp. Els primers a dipositar el vot al comú han estat el cònsol menor, Jean Michel (oficialment Joan Miquel) Rascagneres i altres consellers comunals. A partir d’aquí, la rua de participants ha anat ‘in crescendo’ fins a l’hora punta del migdia. Com és habitual. Entre els votants, també el síndic general, Carles Ensenyat, que ha tornat a rebre crítiques des d’Avancem pel seu paper en campanya. I, de retruc, també s’ha posat sobre la taula les fotos vetades.

A la plaça dels Arínsols, si bé no cua -tampoc cal matinar tant- sí que hi havia gent esperant a les nou del matí per poder votar. En el cas del Sergi, per ser pràctic. “He aprofitat que havia vingut a muntar les taules i ja ho tinc fet”, ha explicat. De fet, el costum és habitual, ja que “sempre voto i sempre al comú”. No ha estat, però, el primer a fer-ho.

Perquè abans han passat els set electes  -aquells que, justament, el pròxim dia 28 hauran de deixar el càrrec en favor dels que avui escollirà la ciutadania- que han d’estar a les taules. Cal recordar que cap candidat hi pot ser. I entre les dues llistes (Avancem i Units per al Progrés) hi ha fins a cinc membres de l’actual ple que, per tant, han de romandre fora de comú (Laura Mas, Xavi Fernández, Andreu Riba, Nino Marot i David Rios). Així doncs, entre la resta han de repartir-se. Dos d’ells, Josefina Rodríguez i David Cruz, a l’oficina de Turisme del Pas de la Casa, on s’ha muntat el col·legi pels residents a la localitat fronterera. La resta, a Encamp.

“Per molts anys”, desitgen els membres de les taules als electors; la tradició marca que aquests els han de respondre “i que vostès ho vegin”, però una gran majoria ja no recorda aquesta fórmula

I, entre ells, el cònsol menor, que no repetirà. Rascagneres ha estat el primer de la taula M-Z a exercir el dret al sufragi. I, ràpidament, canvi amb Esther Vidal perquè fos la consellera d’Agrupament Encampadà qui ho fes. Pim-pam. Feina feta. Bé, la de votar. La resta, encara els quedaven deu hores al davant.

Deu hores on la gent ha d’anar passant però la cosa va, relativament, ràpida. Entre els electors, de novells com el Marc o la Maribel. S’estrenaven i ho feien, en el cas de la segona, “amb il·lusió” i “confiant que surti qui he votat”. El noi admetia estar intrigat per saber com es desenvoluparia tot plegat i, en certa forma, admetia que li feia “gràcia” poder votar per primer cop.

El primer VIP a passar pel comú ha estat el ministre de Finances, Ramon Lladós. Ha estat matiner, pels volts de les deu. Passades les onze ha estat el torn de les aspirants a cònsols. Marta Pujol, la primera, acompanyada del seu company de viatge, Josep Lluís Agudo. Tots dos amb els seus fills. La candidata d’Avancem ha desitjat la màxima participació possible, però també ha aprofitat per llançar dos dards als rivals.

Un, recordant que consideren que el síndic general, Carles Ensenyat, hauria d’haver estat menys present en campanya. “Nosaltres respectem les institucions”, ha assegurat. La segona, recordant la polèmica per les fotos avortades el dia de reflexió: “També respectem la llibertat de premsa”. Una estona més tard, el màxim responsable del Consell General li ha respost. “Jo no soc un monarca; soc polític. Jo he estat escollit per una llista de gent i faig política”, ha assegurat. I, després, ha preguntat si “algú s’estranyaria a Catalunya que el president del Parlament fes campanya”. I ell no s’ha amagat: ha deixat clar que votarà per Units pel Progrés.

Pujol ha volgut deixar clar que des de la seva llista “respectem les institucions i la llibertat de premsa”; el síndic li ha respost per la primera part de la frase: “jo no soc un monarca, soc un polític”

Després ha arribat l’actual cònsol major. Laura Mas, que aspira a la reelecció, també ha fet una crida a la màxima participació i ha volgut expressar el desig que “la gent ens faci confiança”. Com a candidata, ja s’ha dit, no pot estar al comú. Per tant, plans de per a la resta del dia: dinar familiar i a esperar l’escrutini. Tant ella com el seu company de viatge, Xavi Fernández, i els seus rivals han acudit al comú acompanyats dels fills, alguns, tot cal dir-ho, més petits que els altres.

Una de les novetats de la jornada ha estat la presència de voluntaris a les dependències comunals. La seva missió, donar suport especialment a les persones amb diversitat funcional perquè puguin exercir el seu dret en igualtat de condicions. Els feia destacar el braçalet que portaven per a l’ocasió.

Al migdia, en un moment de certa calma, qui ha votat ha estat l’altre ministre encampadà -també blanc d’algunes crítiques d’Avancem-. El titular de Turisme, Jordi Torres, ha admès que viu la jornada “sense nervis”, a diferència de fa uns mesos, quan era cap de llista a la territorial de les generals. Per tant, “més tranquil·litat”. Això sí, ha volgut expressar la confiança que la formació de Mas “rebrà l’aval a la bona feina feta”.

Per cert, un apunt de tradicions. Els consellers que reben l’elector a l’hora de votar els desitgen que puguin continuar fent-ho molt de temps. “Per molts anys”, diuen. La resposta hauria de ser “i que vostès ho vegin”. Enric Riba ha complert, però després ha admès que “no ho fan gaires”. Coses que, potser, es van perdent.

Comentaris

Trending