El ‘viatge transatlàntic’ que acaba d’enverinar el clima a Afers Socials

La fins fa poc coordinadora ha enllaçat diverses sortides a Amèrica en representació del ministeri amb el Govern en funcions o sense ostentar ja el càrrec que l’avala com a representant d’Andorra

-
-
Al ministeri d’Afers Socials les aigües baixen molt remogudes. A nivell de la relació laboral entre els empleats de la casa, s’entén. Una altra cosa són els serveis que s’ofereixen o les atencions que es presten. Internament, el clima que es respira és bastant complexe. I majoritàriament, una persona rep per vàries bandes. La confirmació que la fins fa poc coordinadora d’Afers Socials, Mercè Pascual, continuarà tenint un paper rellevant dins del ministeri vista la mala maror que bona part dels professionals considera que genera, ha anat, per més inri, per la indignació causada pels diversos viatges de suposada representació institucional que ha enllaçat les darreres setmanes.

I no pas lluny. Les diverses fonts consultades haurien assegurat que Pascual ha estat, com a representant d’Andorra, liderant delegacions del Principat, a l’Equador, a l’Argentina i a Nova York. Viatges ben ‘propers’ i que ha dut a terme com a màxima responsable teòrica del ministeri d’Afers Socials estant el Govern ja en funcions -el periple hauria començat el 6 de maig- o, fins i tot, amb el nou executiu ja designat i en marxa però Pascual ostentant un càrrec que formalment se li ha revocat aquest dimecres. Però tot i així, i malgrat que qui més qui menys tothom era conscient que no continuaria com a coordinadora del ministeri, estaria ara a la ciutat nord-americana en tan què el càrrec que ha ostentat.

Diverses fonts han expressat el seu malestar -a l’Equador, per exemple, Pascual va encapçalar una delegació andorrana que va participar en la primera reunió del Programa iberoamericà sobre els drets de les persones amb discapacitat juntament amb autoritats d’Argentina, Costa Rica, Equador, España, Mèxic i Uruguai- pel viatge transatlàntic de la coordinadora. Primer, perquè consideren que tractant-se d’un càrrec de relació especial, de confiança, havia d’haver cessat, a tot estirar, quan ho va fer la secretària d’Estat, Ester Fenoll, una de les valedores de la coordinadora. 


 


Després, perquè Pascual ha estat destituïda, com era previsible, en ple periple per les Amèriques. I encara un altre element, perquè la responsable ministerial ja que estava a l’altra banda del món hauria aprofitat per enllaçar amb vacances. ¿Sola o acompanyada? Aquesta és una altra pregunta que queda en l’aire. En qualsevol cas, no hi ha dubte que l’eventual acompanyament assumiria, òbviament les seves despeses, incloses, suposadament, la part proporcional de l’allotjament que pertoqui. Les fonts consultades han afirmat que no seria la primera vegada que Pascual fa coincidir, suposadament, sempre suposadament, viatges professionals amb sortides d’oci, de lleure personal.

La nova destinació… professional

I ha estat estant de viatge quan s’ha acabat sabent que la fins ara coordinadora d’Afers Socials continuarà mantenint un estatus especial. No serà secretària d’Estat ni directora, però ostentarà una situació intermèdia com a responsable del gabinet tècnic, jurídic i de planificació i desplegament estratègic. Un departament que si s’analitzen les competències que té segons l’estructuració del ministeri d’Afers Socials esdevé, entre altres, el pare i la mare del departament d’habitatge, que molt probablement Pascual acabarà liderant. 

Les funcions del gabinet tècnic i de planificació estratègica no són gens menors. Es tracta de vetllar i promoure una bona coordinació interministerial, interinstitucional i amb les entitats públiques i la ciutadania, en matèria d’habitatge. Elaborar la planificació estratègica en els diferents àmbits de competència del ministeri. Treballar amb la secretaria d’Estat d’Afers Europeus en el àmbits de competència del ministeri. Coordinar els informes d’acompliment i seguiment dels convenis internacionals que formen part de l’ordenament jurídic andorrà en matèria d’afers socials. Elaborar estudis i informes tècnics i jurídics relacionats amb l’àmbit competencial del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, i proporcionar assistència tècnica en les matèries corresponents a l’àmbit competencial del departament esmentat. 

També s’encarregarà d’elaborar un diagnòstic de la situació de l’Habitatge a nivell nacional, adreçat a la creació de l’Institut Nacional d’Habitatge. Coordinar la Taula Nacional de l’Habitatge i realitzar estudis adreçats a la creació d’un ens per a la gestió de les polítiques d’habitatge. Dur a terme un diagnòstic i propostes de millora dels ajuts específics en matèria d’habitatge i, finalment, participar en la creació, revisió, modificació, així com fer el seguiment jurídic de la legislació d’àmbit competencial del ministeri.

Comentaris (11)

Trending