El Tribunal de Comptes passa pel sedàs el procés de compra-venda de Vall Banc ‘orquestrat’ per l’AREB

Membres de l’òrgan de fiscalització de l’activitat econòmica financera de l’administració pública han acudit personalment a la seu de l’AREB per consultar àmpliament la documentació justificativa de l’operació

-
-
El Tribunal de Comptes està analitzant fil per randa el procés de compra-venda de Vall Banc dirigit per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i que va suposar el desembarcament del fons voltor americà JC Flowers a la plaça financera andorrana. L’organisme de fiscalització de l’activitat econòmica financera de l’administració pública es vol assegurar que tot el procés es va fer seguint la legalitat. Segons diverses fonts, hi hauria seriosos dubtes que s’hagués seguit la normativa vigent i és probable que l’ens fiscalitzador acabi detectant anomalies.

Especialistes de l’entitat de control que presideix Francesc d’Assís Pons haurien acudit personalment a les instal·lacions de l’AREB, a l’edifici Montclar, per repassar documentació relativa al procés que tècnicament va liderar César Goyache sota l’aval d’Albert Hinojosa. L’òrgan de fiscalització, que tot i està a l’aixopluc del Consell General és independent, estaria duent a terme un treball ordinari. L’AREB, com a entitat pública, està sotmès al control del tribunal. No obstant això, les fonts consultades han reconegut que la presència dels tècnics de l’organisme de control està comportant molt neguit per les irregularitats en el procés que s’acabin detectant. I, sobretot, per l’abast que pot tenir.

L’AREB ha estat treballant des de la seva creació amb una total opacitat. La documentació o informació que facilita és molt limitada. De fet, lliura dades amb comptagotes. Fins al punt que com ja va avançar l’Altaveu, fins i tot els tribunals han començat a retreure. En aquest sentit, la Batllia ha donat la raó a diversos clients de BPA que no han estat transferits a Vall Banc i que no han pogut accedir mai a un raonament, a una justificació àmplia i documentada, que motivi sense dubtes la desestimació de la migració dels seus comptes.

Encara que des de la distància, el segon fons que va concórrer al procediment de subhasta, Socrates Capital, també ha anat fent un seguiment de l'evolució del denominat inicialment banc pont

El procés de creació del banc pont, amb, entre altres moltes coses, les recapitalitzacions dutes a terme, i l’adjudicació després de Vall Banc a JC Flowers per un preu extremadament baix i que ni tan sols el fons americà no hauria consignat, almenys, en els terminis que pertocava, hauria creat un notable malestar. Com a mínim, molts dubtes. De fet, fonts properes a l’altre fons que va concórrer al seu dia al procés de subhasta ara fa gairebé dos anys del denominat ‘banc bo’, Socrates Capital, han confirmat que han anat seguint l’evolució de tota l’operativa. 

Les mateixes fonts han assegurat que no han promogut cap iniciativa legal ni cap acció de denúncia, però sí que han afirmat que durant tot aquest seguiment sí que han pogut constatar un seguit d’irregularitats que portarien gairebé a afirmar que hi hauria hagut, presumiblement, un “espoli que hauria comptat, d’una manera o altra, amb el beneplàcit, per dir-ho com a mínim així, de l’administració”. Les diverses fonts consultades coincideixen en què tot el procés ha estat molt poc clar.

La revisió que està fent el Tribunal de Comptes transcendeix just en un moment en què hi continua havent demandes administratives i querelles penals relacionades amb tota la presa de decisions i, sobretot, amb el bloqueig de clients i de fons. Diverses fonts han assegurat que entre els responsables de l’AREB, com és el cas, per exemple, del seu director general i alhora administrador únic de BPA, Òscar Gelabert, hi ha especial preocupació per les accions que els estan afectant de forma personal en tan què responsables de les decisions adoptades.

Etiquetes

Comentaris

Trending