El treballador explotat d'Auvinyà canvia el lloc dels àpats després de rebre amenaces

El fet ha causat molt impacte a Sant Julià de Lòria on l'home i el masover són molt coneguts

Una imatge d'Auvinyà.
Una imatge d'Auvinyà.
El treballador explotat en uns terrenys d'Auvinyà ha hagut de canviar el lloc on dina i sopa gràcies als ajuts que rep del ministeri d'Afers Socials després de rebre amenaces suposadament pel fet d'haver denunciat que havia estat treballant durant uns dotze anys en condicions ínfimes i en una situació totalment il·legal. L'home pràcticament no surt de casa per por i quan ho fa procura estar acompanyat.

El cas ha causat un fort impacte a Sant Julià de Lòria perquè el masover que va ser detingut dimecres passat acusat d'un delicte contra els treballadors i la víctima del suposat tracte laboral degradant eren veïns del cèntric carrer de les Escoles i són molt coneguts especialment en la zona pròxima a l'inici de la carretera de la Rabassa, avinguda Verge de Canòlich i carrer Doctor Palau. En aquest últim vial, l'esposa del masover havia regentat una botiga de fruita i verdures, al costat d'una pastisseria molt concorreguda i d'un bar amb molts i fidels clients. A més, és el carrer més utilitzat per accedir a peu a l'escola francesa i a l'andorrana.

La víctima del presumpte abús laboral s'està ara en un pis de què disposa l'administració i que comparteix amb altres persones, a tocar del restaurant on dina i sopa

Per això no és d'estranyar que les darreres hores la majoria de comentaris giressin al voltant d'aquesta qüestió desvetllada per l'Altaveu. Un cop coneguda la situació del treballador, queden molts interrogants en l'aire. De fet, la investigació judicial encara està oberta. El masover va ser alliberat amb càrrecs després de respondre davant la Batllia, que el va processar -és a dir, el va acusar formalment de ser sospitós de la comissió d'un delicte- i li va retirar el passaport perquè no pugui marxar del Principat. La instrucció haurà de conduir, molt probablement, a l'enjudiciament de la causa i a la imposició presumpta d'una condemna al processat, que s'hauria de fer càrrec de nombroses despeses que giren al tomb d'aquest afer.

La suposada víctima d'aquesta truculenta història anava molt sovint al mateix bar-restaurant que el masover (de fet, personalment a priori tenien molt bona relació). De fet, una vegada va sortir de l'hospital en què va estar més de dos mesos ingressat, i una vegada el cas ja estava sent investigat per les autoritats, el treballador presumptament explotat, gràcies als ajuts dels serveis socials governamentals, acudia a fer els àpats en aquell mateix bar. Però finalment ha hagut de canviar de lloc en rebre amenaces suposadament de l'entorn del masover, l'actuació del qual és totalment justificada i defensada per la majoria dels clients del restaurant. La major part formen part de la mateixa comunitat portuguesa de la qual també són els dos implicats en l'afer laboral.

L'home denunciant camina ranquejant i ara sol estar acompanyat d'algun familiar o amic. Parla poc i costa d'entendre'l. L'Altaveu hi ha compartit una estona en el mateix bar on ara menja, que està justament als baixos de l'edifici on hi ha el pis habilitat per l'administració i on ara s'està. L'home explica que va haver de deixar el seu pis més cèntric "perquè era un cinquè i sense ascensor i quan vaig sortir de l'hospital no podia pujar tantes escales". No recorda res de la caiguda que el va obligar a una llarga estada a l'hospital, on va arribar en helicòpter. Va caure per un talús quan anava amb un ramat de cabres. Va patir diversos politraumatismes i un trencament del maluc. "Ara m'han de posar una protèsi" i mentrestant està en un pis del Govern amb altres persones. Va deixar d'anar al bar de sempre per por i ara se sent més protegit perquè té poca distància del pis al bar-restaurant. A més té l'escalf dels propietaris i d'altres compatriotes.

Hi ha sospites que aquest cas no és l'únic pel que fa a la parròquia laurediana

El cas d'aquest home, malauradament, podria no ser una excepció. Hi ha sospites que aquest cas no és l'únic pel que fa a la parròquia laurediana. Diverses fonts coincideixen en assenyalar que l'existència d'explotacions agrícoles i ramaderes allunyades de la població i en indrets com Fontaneda, Certés o Juberri dificulten les inspeccions laborals.

Algun testimoni ha explicat que, en determinats moments de la temporada, es contracta personal per un període determinat i sense assegurar. Són moments puntuals per la recollida de fruites o de les fulles de tabac. La majoria de contractats són de nacionalitat portuguesa i hi ha entre ells una mena de pacte de silenci o d'evitar que algú tregui a la llum el tema com en el cas de l'explotat de les terres d'Auvinyà. 

Una vista d'Auvinyà.

Relacionat

L’hospital va prohibir l’accés a la dona del masover perquè pretenia fer signar un document exculpatori a l’operari explotat
Entre altres coses, als terrenys d'Aixirivall on estava explotada la víctima s'hi fa tabac.

Relacionat

Detingut un masover d’Auvinyà per explotar un compatriota durant dotze anys

Comentaris (5)

Trending