El trasbals dels karateques andorrans a Xile continua

Quan ja estaven a l’avió de tornada van haver de baixar-ne perquè es va detectar una avaria en un motor de l’aparell i no podran volar fins avui

Manel Jodar, Melchor Randy, Gina del Rio i Jordi Hernández, aquest dimecres a l'aeroport.
Manel Jodar, Melchor Randy, Gina del Rio i Jordi Hernández, aquest dimecres a l'aeroport.
El trasbals que estan vivint tres joves karateques andorrans (Gina del Rio, Melchor Randy i Jordi Hernández) i el seu tècnic (Manel Jodar) a Xile continua. Malgrat que tenien intenció de marxar ahir mateix del país sud-americà, immers en una greu revolta social, al final no ho han pogut fer. Quan ja eren dalt l’avió es va detectar una suposada avaria en un motor de l’aparell i van haver de baixar-ne. En principi, haurien de volar aquesta tarda hora del Principat.

L’aventura dels participants andorrans en el campionat de món cadet i júnior de karate és d’allò més estressant, sobretot per a les famílies. La delegació va viatjar durant el cap de setmana passat sabedors que hi havia un conflicte a Xile però donant per fet, segons les informacions que els van facilitar, que no hi havia cap perill. Només arribar a país van ser traslladats cap a l’hotel oficial designat per l’organització sota custòdia militar i a partir d’aquí ja va començar tot l’enrenou. De Santiago de Xile no n’han pogut veure gran cosa més que l’hotel.

El Govern ha assegurat que cap responsable de la federació no es va posar en contacte amb el ministeri d'Afers Exteriors per avaluar la situació en què es trobava Xile abans de viatjar cap allí. Quan es va iniciar el viatge el conflicte que viu el país ja havia esclatat. Amb posterioritat, han estat membres del ministeri els qui haurien contactat amb la Federació Andorrana de Karate (FAK) per sol·licitar-los si els calia algun tipus de suport, tot declinant en el moment de rebre la proposta l'oferiment que se'ls feia.

A banda d’estar confinats a l’hotel, segons fonts coneixedores de la situació viscuda pels joves esportistes andorrans, com que a les 7 de la tarda hora d’allí hi havia toc de queda, la majoria dels empleats de l’hotel marxaven llavors cap als seus domicilis, essent materialment impossible que es preparés un sopar amb cara i ulls pels comensals allotjats a l’establiment. Els karateques, menors d’edat, tampoc podien sortir per intentar comprar alguna cosa, i es van haver d’espavilar com van poder.

Finalment ahir, i tal i com van fer altres delegacions, van decidir deixar el país americà tot i no haver pogut ni tan sols iniciar la competició. La seguretat era el primer. Es va poder organitzar el retorn amb l’agència de viatges. El problema, llavors, era com anar de l’hotel a l’aeroport. D’anada, com que era una delegació oficial en trànsit oficial, l’exèrcit els va acompanyar. Però la renúncia era una decisió voluntària i, per tant, no tenien servei d’escorta, per dir-ho així.

Segons fonts oficials de la FAK, l'enllaç entre l'hotel i l'aeroport es va organitzar de la mateixa forma que s'havia fet el diumenge en arribar. A través de l'agència de viatges oficial i els mateixos serveis que s'hauria fet l'anada s'hauria fet la tornada. Altres fonts, però, han assegurat que per a major seguretat e va haver de recórrer als serveis diplomàtics espanyols. Un vehicle oficial de la legació espanyola s’hauria acostat fins a les immediacions de l’hotel on s’allotjava la delegació andorrana, i els esportistes i el seu seleccionador, van haver de fer uns quants metres de carrer corrent atès que hi havia manifestacions previstes a la zona. Una vegada al vehicle, aquest es va traslladar a l’aeroport de la capital xilena sense problemes.

La qüestió vindria després, quan ja embarcats, es va anunciar la detecció d’una avaria en un motor de l’aparell que feia impossible el seu enlairament. Calia fer marxa enrere. En principi, la delegació andorrana es va mantenir a l’aeroport mateix davant el risc d’haver de desfer novament el viatge i tornar-lo a haver de fer 24 hores després. La propera programació de vol està prevista per a les 12.30 hores xilena, cinc hores més al Principat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending