El TC estudiarà si sancionant una policia per un article d’opinió se li va vulnerar la llibertat d’expressió

L’agent, identificada com a tal, va publicar en un mitjà de comunicació del país una dura crítica al Govern que li va comportar una suspensió de 15 dies de feina i sou per una falta greu

-
-

El Tribunal Constitucional (TC) estudiarà si la sanció imposada a una agent de policia per publicar un article d’opinió en un mitjà de comunicació del país vulnera la seva llibertat d’expressió. L’Alt tribunal ha admès a tràmit el recurs d’empara formulat per la uniformada, tot i l’oposició del ministeri fiscal, que entenia que el que pretenia la recurrent era una tercera instància. Una nova decisió sobre el mateix. El TC, però, entén que hi ha substància constitucional per, com a mínim, analitzar el cas.

L’agent considera que les decisions de la sala administrativa del Tribunal Superior dictades el juliol i l’octubre de l’any passat i que, en síntesi, avalaven la resolució dictada el 2016 inicialment pel ministre d’Interior -suspensió de sou i feina durant 15 dies per la comissió d’una falta greu- i posteriorment també donava per bona la Batllia, constitueixen una “presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció i a la llibertat d’expressió” reconegudes a la Constitució i demana que es “declari la vulneració d’aquests drets i que acordi ‘la retroacció del procediment al moment anterior en què s’han produït la violació dels drets esmentats’”

Tot plegat es remunta a un fet molt anterior (2012). L’agent va publicar un article d’opinió fent constar -i això es remarca en totes les resolucions judicials- que era policia i en què es mostrava molt crítica amb el Govern i alguns dels seus components. L’administració es va sentir ofesa per l’article que, entre altres coses, deia que “el nostre Govern hauria de ser així, de confiança ... No una colla de tecnòcrates sense escrúpols afins al millor postor, mentiders i cràpules que s’aprofiten del poble que pateix”, o bé “i de quelcom que, com ja he dit a l’inici, vostès van ben mancats: vergonya i decència”.

Malgrat que la via penal no va tirar endavant, a la policia sí que se li va obrir un expedient disciplinari en considerar que com a mínim parts del contingut de l’article “excedeixen de la mera crítica, són clarament denigrants i infamatòries i resulten incompatibles amb el capteniment que resulta exigible en un agent del cos de policia”, i se la va sancionar per atemptar contra la imatge i el bon nom del cos amb quinze dies de suspensió de feina i sou. L’agent, però, entén que, entre altres coses, el fet de ser uniformada no ha de comportar que se li limiti la seva llibertat d’expressió. I, en essència, aquest serà el nucli de l’anàlisi que haurà de fer el TC.

Comentaris (2)

Trending