El TC accepta estudiar l’afer dels IPC dels funcionaris

El Superior va avalar les diferències salarials entre ‘antics’ treballadors públics afectats al seu dia per les retallades i les noves incorporacions que cobren més de sou base

-
-
El Tribunal Constitucional (TC) estudiarà el cas dels IPC dels funcionaris, que té a veure amb les diferències salarials que experimenten alguns sous base en funció de si es tracten de noves contractacions o de treballadors públics amb certa antiguitat i que al seu dia es van veure afectats per les retallades que es van aplicar arran de la crisi. El Tribunal Superior va avalar fa pocs mesos aquestes diferències en considerar que eren situacions diferents per a circumstàncies també distintes. 

Els anys 2011 i 2012 es va congelar l’aplicació del cost de la vida a certes nòmines arran de l’aplicació d’una llei de mesures per fer front a la recessió econòmica. Amb posterioritat, s’han refet les graelles salarials tot contemplant els IPC, actualitzant el cost de la vida, i les noves contractacions es fan tenint en compte unes actualitzacions que hi ha un grup de funcionaris que no han tingut.

El sindicat de funcionaris del personal de l’administració de Justícia (Sipaaj) va portar al seu dia el cas als tribunals. De forma no prou clara, en primera instància la Batllia es va mostrar a favor de la demanda laboral. Però la decisió va ser recorreguda, i en segona instància la sala administrativa del Tribunal Superior va arribar a la conclusió que no hi havia lloc a la pretensió del col·lectiu sindical i, per tant, tampoc a l’actualització dels salaris als quals al seu dia s’havia deixat d’aplicar l’IPC.

El sindicat del personal de l'administració de Justícia ha presentat un recurs d'empara, ara admès, pel trencament del principi d'igualtat

Els funcionaris, però, troben que aquesta circumstància trenca el principi d’igualtat perquè per una mateixa feina, de salari base dues persones poden cobrar diferent, essent a més la persona amb menys experiència en el lloc qui percep una remuneració més alta. De fet, la vulneració del principi d’igualtat és una de les al·legacions que es fa constar davant el Constitucional. També es denuncia vulneració dels drets a la jurisdicció i a obtenir una decisió fonamentada en Dret.

El recurs d’empara ha estat admès pel Tribunal Constitucional, que ara haurà d’analitzar la causa. Abans que hi hagués el pronunciament de la sala administrativa del TS, el Govern s’havia compromès via esmena pressupostària a solucionar la qüestió. Però veient la decisió judicial el cas hauria quedat aturat. Ara caldrà veure quina és la resolució definitiva del Constitucional i comprovar si l’Alt tribunal considera que hi ha una discriminació salarial o no.

Comentaris

Trending