El Superior aixeca a dos condemnats per alcoholèmia la suspensió del permís de conduir durant l’horari laboral

El Tribunal, en canvi, anul•la l’autorització concedida per la Batllia a una persona enxampada al volant quan ja se li havia retirat el carnet per conduir begut

-
-

El Tribunal Superior ha aixecat per motius laborals la suspensió del permís de conduir a un home que va ser condemnat en haver donat positiu penal en un control d’alcoholèmia. En concret, se li autoritza a agafar el cotxe durant l’horari de feina, ja que s’entén que no té alternatives de transport públic suficients i que no presenta un risc de reincidència. La resolució s’ha pres desestimant l’opinió de la fiscalia, que s’oposava a la pretensió de l’infractor.

L’home, que treballa com a arquitecte tècnic i cap d’obra d’una empresa constructora, va ser condemnat a finals d’abril i via ordenança penal a una pena de vuit mesos de privació del permís després de ser enxampat conduint amb les llums d’encreuament apagades i amb una taxa d’alcoholèmia d’1,10 grams per litre de sang –el positiu penal està establert en 0,8.-. Ja llavors el seu advocat va demanar que la suspensió fos aixecada durant el seu horari de feina, de dos quarts de nou del matí a una del migdia i entre les tres i dos quarts de set de la tarda, petició que inicialment fa ser desestimada per la batlle i que, en canvi, ara, el Superior ha acceptat.

En la resolució, els magistrats recorden que el Codi de procediment penal dona la possibilitat al tribunal o al batlle “d’autoritzar l’interessat a conduir per treballar”, amb la condició “de complir cada dia com a mig dia de pena de retirada”. En aquest sentit, el terme “conduir per treballar” s’entén “no només l’autorització donada a la persona condemnada de conduir per executar la seva feina, sinó també (...) a utilitzar el seu vehicle per poder desplaçar-se al seu lloc de treball”. Això sí, com que es considera que “les necessitats laborals (...) no poden prevaler sobre l’objectiu de garantir la seguretat dels usuaris de la via pública” aquest permís ha de tenir un “caràcter excepcional” i cal valorar “les circumstàncies personals del demandat i el perill que aquest és susceptible de presentar o, al contrari, el caràcter punible de la seva conducta delictiva”.

El tribunal, però, en aquest cas consideren que sí que es donen aquests requisits. Així, per un costat es posa en relleu que el treball del condemnat, per a la realització de la seva tasca ha de –“desplaçar-se diàriament i contínuament en vehicle per assistir a visites periòdiques a les diferents obres” i que “es pot entendre que les línies de transport públic andorranes no li permeten accedir a la totalitat” de les que estan en curs. A més, “no es pot exigir de l’empresari l’afectació d’un treballador a l’única tasca de conduir i acompanyar” l’inculpat. Per tant, “la sala considera (...) com a establerta la necessitat del recurrent de conduir per desenvolupar la seva feina”. També es recorda que el processat no ha estat condemnat anteriorment per fets similars i, a més, ja ha complert sis dels vuit mesos de retirada del permís. Així, se li autoritza a conduir durant el seu horari laboral.

Aquesta sentència del Superior va en la mateixa línia d’una altra dictada pel mateix tribunal amb la qual es desestimava la petició per part de la fiscalia de revocar l’autorització per conduir atorgada per la Batllia a un altre home condemnat després de donar positiu per alcoholèmia amb una dada d’1,02 grams per litre de sang i, a més, per consum de cocaïna, THC i metamfetamina. El ministeri públic va recórrer tot assegurant que el processat “constitueix un perill per a la seguretat en el trànsit”, tot recordant que “fou controlat (...) després de fer cas omís de les indicacions dels agents”.

El Superior, en aquest cas, pondera “la gravetat de la infracció” davant el fet que “la defensa (...) demostra que necessita el seu permís de conduir per efectuar la tasca laboral (...) compte tingut la insuficiència de les alternatives (...) entre el seu domicili a Encamp i el lloc de treball a la Massana”. El tribunal entén que “per afavorir la reintegració del condemnat” és correcte atorgar aquest permís laboral per agafar el cotxe.

En canvi, el Superior no ha atorgat aquest benefici a un altre home que, en aquest cas, ja tenia una suspensió del carnet i va ser enxampat conduint. El processat també va demanar poder fer servir el cotxe durant el seu horari de treball –de dilluns a divendres de nou a una del matí i de tres a set de la tarda i els dissabtes de les nou a dos quarts de dues- i la Batllia li va concedir. En aquest cas, però, el Superior, davant del recurs de fiscalia, li ha denegat. I és que els magistrats entenen que hi ha “una voluntat manifesta i reiterada de no respectar la Llei penal, així com un menyspreu total per les decisions judicials”.

Comentaris (1)

Trending