La sala penal del Superior serà l'encarregada de decidir si aparta els magistrats que jutgen el 'cas BPA'

L'Alt tribunal comunica que analitzarà la demanda de quatre processats en la causa general en relació amb què no consideren Pijuan, Anglada i Barón aptes per jutjar l'afer

-
-

La sala penal del Tribunal Superior (TS) serà la que tramitarà la recusació plantejada per quatre dels processats en la causa general del ‘cas BPA’ vers els membres del Tribunal de Corts que jutgen l’afer. D’aquesta manera, els magistrats de l’Alt tribunal entraran a valorar els fons dels dubtes plantejats per la defensa dels acusats i els motius pels quals es considera que Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón haurien de quedar apartats del cas. Ara per ara, no hi ha un termini fixat perquè hi hagi un pronunciament tot i que l’aparell judicial ha donat prioritat a aquesta qüestió.

El tribunal ha comunicat aquest dijous quina serà la sala que avaluarà la recusació i, per tant, s’ha deixat clar que entrarà a analitzar el fons de la petició formulada pels quatre processats. Amb el pas dels dies ha transcendit que els elements plantejats en la recusació estan molt ben travats i que realment hi ha seriosos dubtes que els magistrats del Tribunal de Corts puguin continuar endavant amb el judici, fet que suposaria un important inconvenient atès que, com a mínim, dues més de les actuals magistrades de la mateixa jurisdicció -Anna Estragués i Canòlic Mingorance- no poden formar part de la sala perquè, a diferents nivells, ja han participat de la causa BPA.

Les fonts consultades han remarcat que més enllà del fet que, de forma manifesta, durant el primer tram del judici, el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, es va enfrontar a l’advocat dels ara recusadors, el lletrat Josep Anton Silvestre, a qui va amenaçar de posar-li una querella en nom de tot el tribunal, també és cert que hi ha altres aspectes que denuncien els processats que tenen molt pes a l’hora de plantejar si els magistrats recusats poden ser o no equànimes. En aquest sentit, es posaria de manifest que en el marc d’un embargament de béns decidit pel propi Tribunal de Corts respecte d’alguns dels processats, l’esmentat tribunal hauria fet actes d’instrucció, és a dir, hauria fet diligències d’investigació. I que la llei i el procediment judicial no preveu que algú que investiga després pugui jutjar sobre la seva pròpia investigació.

Fonts coneixedores de la causa han remarcat que el Tribunal Superior tampoc no té un paper gens fàcil. L'actual president del Tribunal de Corts i un dels recusats, Josep Maria Pijuan, que com va dir dilluns en nom de tot el tribunal refusaven els elements que s'empraven per demanar que s'apartessin del cas però, alhora, mentre la petició continuï viva s'han d'abstenir de prendre qualsevol decisió més en relació amb l'enjudiciament de la causa, havia format part de la sala penal del TS. Per tant, caldrà veure qui composa aquesta sala perquè no s'hi puguin trobar nous elements de certa incongruència. 

 

 

Comentaris

Trending