El Raonador confirma la problemàtica desbocada dels lloguers dels pisos

Marc Vila compareix al Consell General i alerta de l’increment molt substancial de queixes que la institució rep pels preus abusius i reclama fer una aposta per l’habitatge social

-
-
Que l’accés a l’habitatge i el preu del lloguer és “el problema estrella” del dia a dia actual al Principat ja no ho pot amagar més el Govern. Fins i tot el Raonador del ciutadà, Marc Vila, clarament alineat amb l’executiu, no ha tingut més remei que reconèixer que la problemàtica i les queixes dels ciutadans s’han disparat. Anant bé, s’han disparat per quatre. Fins i tot per cinc.

Vila acompanyat del seu antecessor, Josep Rodríguez, ha comparegut davant la comissió legislativa d’Afers Socials per exposar l’informe del 2017. Però més que el que va passar, el Raonador ha destacat el que està passant i, encara, el que passarà. D’aquesta manera Vila no ha tingut més remei que reconèixer que en l’informe on resumirà l’activitat del 2018, el “problema estrella” serà el de l’habitatge

Si durant el 2017 la institució que ara lidera l’exministre de Justícia i Interior en el primer tram del primer govern Martí, va rebre cinc queixes pels lloguers abusius, fins a final d’agost d’enguany ja n’havia rebut 21, més sis queixes més relacionades amb desacords entre arrendadors i arrendataris que, en certa manera, encobreixen la mateixa problemàtica. Per tant, fins a 27 casos. Cinc vegades i més hi tot que l’any passat. I Vila no ha tingut més remei que admetre la situació i demanar a les institucions mesures perquè es posi remei a una qüestió d’ordre social.

Marc Vila ha reclamat la creació -de moment ho ha deixat en l’aire, ha anunciat que formalitzarà la petició quan tingui la seva institució més clara l’estructura legal que podria tenir- d’un institut de l’habitatge que sigui capaç de poder afrontar la problemàtica a partir de la recol·lecció i tractament de dades objectives i de la proposició de solucions. El Raonador s’ha demanat com pot ser que Andorra sigui “l’únic país del sistema occidental que no té habitatge social”. 

I és que mentre al Principat aquest tipus de pisos són imperceptibles, en l’entorn europeu estan de l’ordre del 16% del que es construeix, xifra que s’eleva fins al 25% en el cas de França. Per aquest motiu, i vista la problemàtica que afecta Andorra, Marc Vila ha demanat que s’abandoni el “pudor” de parlar d’habitatge social i que es busquin les fórmules necessàries per poder promoure aquest tipus de pisos i, d’aquesta manera, començar a posar les bases a una solució real i efectiva.

L’aposta i el cens del PS

La mateixa solució real i efectiva que exigeix el Partit Socialdemòcrata, que tant en boca de Gerard Alís com de Rosa Gili han remarcat que són l’única formació que ha apostat obertament i realment per l’habitatge social. Alís ha recordat que “fa temps que ho denunciem” i que “les úniques iniciatives que hi ha hagut fins ara venien de comuns socialdemòcrates, al Pas de la Casa i a Andorra la Vella, amb Jovial”. El parlamentari ha apuntat que “la Constitució diu que s’ha de garantir un habitatge digne a tots els ciutadans; aquest precepte l’hem de desenvolupar i aplicar. Fins ara no s’ha fet”.

Mentrestant, la consellera Rosa Gili ha presentat una demanda d’informació mitjançant la qual vol que Govern li faciliti una relació dels pisos per parròquia en funció de les dades a què té accés via empreses públiques com FEDA o Andorra Telecom, distribuïdores d’aigua o els mateixos comuns. La petició s’emmarca en la voluntat de seguir de prop la gravíssima problemàtica que afecta molts ciutadans, que tenen enormes dificultats per trobar llocs on viure a un preu assequible. En l’escrit tramitat aquest dilluns a Sindicatura, la parlamentària sol·licita a l’executiu que se li faciliti el “nombre de pisos i habitatges per parròquies”, dades que vol que inclogui “si estan o no ocupats, el preu per metre quadrat (...) i l’ús al qual estan destinats”. 

La consellera general posa en relleu que aquesta informació la pot obtenir l’executiu “creuant dades” a la seva disposició com ara les que tenen el departament d’Estadística, FEDA, Andorra Telecom, altres companyies elèctriques o les distribuïdores d’aigua potable, així com dels mateixos comuns.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending