El PS vol que Salut expliqui per què un de cada quatre parts acaben en cesària 

La taxa de cesàries que es practiquen al Principat és molt elevada respecte de les recomanacions de l’OMS

Comentaris

La consellera del PS Susanna Vela és qui ha tramitat la pregunta.
La consellera del PS Susanna Vela és qui ha tramitat la pregunta.
El Partit Socialdemòcrata (PS) vol que el ministeri de salut aclareixi com pot ser que al Principat, en un de cada quatre parts, s’acabi optant per la cesària, un indicador molt elevat i lluny de les recomanacions que fan les organitzacions internacionals sanitàries. Alhora, espera que les autoritats en matèria del salut estiguin fent tots els esforços necessaris per reduir de manera molt important aquesta taxa. En tot cas, i a través d’una pregunta parlamentària de la consellera socialdemòcrata, Susanna Vela, es pretén obtenir diversa informació sobre la matèria.

L'any passat a Andorra es van comptabilitzar 467 parts, el 40,9% dels quals va ser per cesària, una taxa que s'allunya molt de les recomanacions que fa l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i que fa molts anys que està per sobre de les indicacions dels experts. Des de 1985, els professionals de la salut de tot el món han considerat que la taxa ideal de cesària ha d'oscil·lar entre el 10% i el 15%. Així ho recull l'OMS, que alerta dels riscos a curt i a llarg termini que poden perdurar per molts anys després de la intervenció i afectar la salut de la dona, i del nounat, així com a qualsevol embaràs futur. "Ens interessa que ens expliquin els motius d'aquesta taxa elevada i conèixer la valoració oficial del ministeri de salut i del SAAS", explica la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela. 

La consellera Susanna Vela pregunta a l’executiu i demana que es facin els esforços necessaris per reduir l’índex alhora que s’interessa per la formació dels obstetres 

Des del PS reclamen, a banda dels motius objectius i la valoració oficial per part de ministeri de Salut i del SAAS, quines són les accions que s'han impulsat des del ministeri de Salut i des del SAAS per reduir el nombre de cesàries practicades. Vela demana també quins són els percentatges de cesàries es practiquen per cada facultatiu respecte del total de cesàries, si es porta algun tipus de control i seguiment dels i les facultatius/ves i del nombre de cesàries que realitzen al llarg de l'any i per què, a la vista dels resultats, aquestes accions no sembla que hagin tingut els efectes desitjats. "Aprofitem la pregunta per demanar en quin estat es troba el projecte de col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona perquè els obstetres del Clínic que fan guàrdies a Andorra consolidin la seva presència a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i que el ginecòleg assalariat del SAAS pugui fer formacions a aquest centre". 

Els socialdemòcrates volen saber també si es té previst una anàlisi d'aquesta situació i confegir un pla per rebaixar aquesta taxa elevada, quin és el paper de les llevadores en l'assistència als parts, quantes són les llevadores que els practiquen i en quants parts i si aquestes professionals sanitàries estan rebent o es preveu que rebin les formacions per part del centre de referència esmentat. "Entenem que és una taxa molt elevada, sobretot si la comparem amb les taxes dels països veïns: esdevé necessari aquest aclariment, i que Govern aporti les dades que ens permetin esbrinar el perquè d'aquestes casaries", ha declarat la consellera del PS

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending