El PS demana explicacions al Govern per les pèrdues de les reserves de jubilació de la CASS

El fons va experimentar una davallada el 2018 de més de 50 milions que els responsables de la parapública atribueixen al comportament dels mercats

Josep Delgado presideix el Fons de Reserva de Jubilació de la CASS.
Josep Delgado presideix el Fons de Reserva de Jubilació de la CASS.
Les pèrdues experimentades pel Fons de Reserva de Jubilació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) durant el 2018 no van ser banals. Arriben pràcticament als 55 milions d’euros per molt que la situació dels mercats internacionals hauria permès remuntar una mica. Per saber exactament què va passar durant el darrer exercici i tenir clar què va motivar el mal comportament, el mal rendiment, del fons, el Partit Socialdemòcrata (PS) interpel·larà el Govern per tal que expliqui què ha succeït.

El conseller general del grup socialdemòcrata Joaquim Miró vol que el Govern expliqui els motius de les importants pèrdues.  Aquest és el principal motiu de la pregunta que ha formulat i que l’executiu haurà de respondre de forma oral en la sessió de control del 20 de juny. Entre altres punts, el parlamentari vol que s’aclareixi si és normal que els diners amb els quals s’han de pagar la jubilació de tots els afiliats a la CASS estiguin invertits en productes amb aquest nivell de risc. En l’escrit tramitat aquest dimarts a Sindicatura, Miró explica que “després de l’anàlisi de la memòria anyal del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) es desprèn malauradament que el resultat final a 31 de desembre del 2018 reflecteix unes pèrdues considerables que sumen gairebé 55 milions d’euros”.

El conseller general del PS admet que “l’economia i els  mercats a nivell europeu i mundial no han estat  favorables duran el dit exercici” però considera que “es fa difícil entendre que els diners de la nostra jubilació estiguin tan supeditats a productes financers que comporten un risc inherent  a les fluctuacions del mateix”. Al mateix temps, també manifesta que “des del Grup Parlamentari Socialdemòcrata voldríem sense ànim de fiscalitzar ni censurar els resultats entendre com s’han efectuat la selecció dels  gestors externs estrangers i intentar comprendre els resultats de l’exercici passat”.

Per això, pregunta al Govern “com explica l’evolució especialment negativa del Fons de Reserva de Jubilació durant l’exercici 2018”. També demana si “es considera adient que s’inverteixi en productes amb aquesta gran volatilitat i que, per tant, poden comportar pèrdues d’aquesta importància”. Miró posa en relleu que al grup parlamentari socialdemòcrata “ens preocupa molt els resultats obtinguts el 2018” pel FRJ. Per això, “volem saber quines accions té previstes Govern perquè això no es torni a reproduir i sobretot quins mecanismes preveu en cas que els resultats del 2019 tornin a ser iguals que els del 2018”.

 

Comentaris (2)

Trending