El pres que va anar al metge i ja no va tornar a la Comella ha finalitzat l’any de control judicial a Espanya

L’home, que vivia entre Andorra i València, va ser enxampat amb dos companys que continuen tancats al centre penitenciari, i ara està pendent de judici a l’Estat veí que refusa l’extradició

Material comissat en la denominada 'Operació Nord' o 'supermercat de la droga'.
Material comissat en la denominada 'Operació Nord' o 'supermercat de la droga'.
El principal implicat en el que al seu dia es va denominar com el ‘supermercat de la droga’ ha finalitzat l’any de control judicial que li van imposar les autoritats espanyoles després que decidís no tornar a Andorra, on estava empresonat provisionalment. El pres, un home que vivia a cavall d’Andorra, on tenia una botiga de material d’esquí, i València, d’on és originari i on torna a estar-se actualment, va obtenir l’octubre del 2018 un permís de la Batllia per poder-se fer unes proves mèdiques amb el compromís de tornar posteriorment a la Comella però no va complir el pacte.

Aquest home va ser detingut els primers dies de maig del 2018 juntament amb el company amb el qual havia pujat al Principat des de València i el jove andorrà que l’esperava a la Seu i al qual va suposadament enredar perquè li fes de camell de la droga que volia introduir a Andorra per comercialitzar-la. També hi va haver dos arrestats més que van quedar en poca cosa. No hi ha dubte que els 228 grams de cocaïna comissats eren del pròfug de la Justícia andorrana. En canvi, mentre ell està al carrer després que decidís no tornar al Principat, els seus dos companys continuen empresonats de manera preventiva i amb peticions de condemna molt elevades.

El pres fugit inicialment -ara tècnicament no ho és, atès que respon davant les autoritats espanyoles a petició d’Andorra- patia una dolença pulmonar greu que el feia seguir tractament. Es va haver de fer unes proves que no se li podien realitzar al Principat i que va decidir fer-se a l’Estat espanyol. No es va trobar cap altra solució possibilista, l’octubre del 2018, que no fos autoritzar la seva sortida provisional del centre penitenciari. Ja no hi va tornar. Una vegada constatat que no pretenia complir el seu compromís de retorn, les autoritats judicials andorranes van activar una demanda de recerca, captura i petició d’extradició.

Se’l va detenir a l’entorn de València, però les autoritats espanyoles mai no han autoritzat l’extradició. De fet, Andorra periòdicament ha anat sol·licitant el trasllat de l’home, que mai no han acordat els jutjats espanyols. Segons fonts coneixedores del cas, les autoritats del país veí li van imposar l’obligació d’haver-se de presentar setmanalment a un jutjat (va triar el d’Albal) per garantir que no pretenia fugir de l’acció de la Justícia. 

Ara, aquesta obligació ja ha caducat i l’home està pendent de judici. Pels fets de què l’acusa Andorra se’l jutjarà a Espanya, amb la qual cosa la condemna resultant serà molt diferent de la que s’imposarà al Principat, si es prova l’autoria del delicte de què se’ls acusa, als seus dos companys encara empresonats.

Comentaris

Trending