El pla de mobilitat recomana obrir un nou vial entre els Vilars i l’avinguda Sant Jaume

Els redactors del document alerten que el creixement urbanístic futur d’Engordany sobrecarregaria els carrers i proposen aquesta infraestructura que costaria un milió d’euros

La carretera dels Vilars seria un dels punt d'origen del nou vial.
La carretera dels Vilars seria un dels punt d'origen del nou vial.

Els experts alerten que el futur desenvolupament urbanístic de la zona d’Engordany pot suposar un fort increment del trànsit de vehicles, amb el risc de col·lapse dels carrers. Per això, entenen necessari que es tiri endavant un nou vial que connectaria la carretera dels Vilars amb l’avinguda Sant Jaume i que serviria per donar noves alternatives de circulació al sector. El cost d’aquesta infraestructura ascendiria a un milió d’euros.

Així queda reflectit al ‘Pla de Mobilitat Integral de la Vall Central d’Andorra’ al qual ha tingut accés Altaveu. La proposta és una de les mesures incloses en el document per millorar la circulació a les parròquies d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany, en el marc de les iniciatives vinculades a la creació de noves infraestructures viàries. Els responsables de l’estudi posen en relleu que en un termini de 20 anys hi haurà uns “creixements urbanístics al sector d’Engordany” molt importants. En concret, podrien arribar a gairebé 59.000 metres quadrats de noves construccions.

La previsió apunta a fins a 4.200 desplaçaments al sector, dels quals més de la meitat es farien en vehicles privats. Per tant, s’estima convenient “ampliar l’actual oferta de vials existents per tal de garantir la connectivitat dels futurs creixements, sense afectar els nivells de servei actual dels vials de l’entorn”. I és en aquest marc on es recomana impulsar, a llarg termini l’obertura del vial de Sant Romà-Engordany.

La zona podria créixer en vint anys en fins a 59.000 metres quadrats de noves construccions

De fet, aquesta infraestructura no és una nova invenció sinó que ja està prevista en el pla urbanístic de la parròquia. La idea seria connectar la carretera dels Vilars per la zona de Sant Romà amb l’avinguda Sant Jaume. Segons s’assegura en el pla, “afavorirà el desenvolupament de la zona i donarà servei al trànsit local actual i al que es generi amb el creixement del sector”.

De fet, el document també preveu fins a l’obertura de sis nous eixos viaris que “dotaran de connectivitat l’actual trama de carrers entre l’avinguda Fiter i Rossell i la carretera dels Vilars”. Una actuació que suposarà “la urbanització d’aproximadament 2,7 quilòmetres de nous vials” que acollirien 7.000 vehicles diaris”. Entre ells, la connexió entre Fiter i Rossell i el carrer de les Canals o entre la carretera dels Vilars i Ermengol Serra.

El vial també permetria descarregar de trànsit l’avinguda del Pessebre. Es tracta d’una obra que hauria d’impulsar el comú, tot i que també necessitaria col·laboració privada pel desenvolupament dels plans parcials afectats. El cost s’estima en un milió d’euros.

Comentaris (3)

Trending