El nou vicari Villegas col·laborarà amb el nou canonge Elvira

Mossèn Emili torna al Principat per adherir-se a les parròquies d’Escaldes i Encamp, el rector de la qual ha estat nomenat canonge de la Seu per l’arquebisbe

Mossèn Emili Villegas (esquerra) i mossèn Antoni Elvira. Tots dos tenen noves responsabilitats.
Mossèn Emili Villegas (esquerra) i mossèn Antoni Elvira. Tots dos tenen noves responsabilitats.
L’únic capellà exercent en l’actualitat nascut a Andorra passarà a col·laborar el setembre amb les rectories d’Escaldes i d’Encamp. L’arquebisbe Joan-Enric Vives ha nomenat Emili Villegas vicari de les esglésies de Sant Pere Màrtir i de Santa Eulàlia. En aquesta segona missió passarà a cooperar amb una de les persones que Vives ha ascendit. El rector encampadà Antoni Elvira ha estat designat canonge de la Seu. Els nomenaments dictats pel màxim responsable de la diòcesi d’Urgell també afecten un capellà de la pedrera andorrana encara que nascut a Salamanca, mossèn Pere Morales.

Villegas, als seus 33 anys i un lustre després d’ordenar-se, torna a casa. I reconeix que ho farà molt content “pel nomenament” i per poder col·laborar amb dues persones de l’experiència de Jaume Soy, a Escaldes, i d’Elvira, un dels homes forts del bisbat, a Encamp i el Pas de la Casa. Està previst que s’incorpori a la seva nova tasca al setembre. El jove mossèn andorrà destaca la confiança mostrada per l’arquebisbe després de finalitzar estudis a Roma. Però encara amb feina acadèmica per fer.

Emili Villegas, ordenat el 2013, és l’únic capellà actualment exercent nascut a Andorra; els darrers quatre anys ha estat a Roma estudiant la llicenciatura en sagrada litúrgia

“Per mi suposa tornar a casa. Els darrers sis anys he estat fora. Primer servint a Tremp durant dos anys i quatre anys a Roma”, explica mossèn Emili. Villegas hi afegeix que “durant els darrers quatre anys he estat estudiant la llicenciatura en sagrada litúrgia”. I els cursos de doctorat. El retorn al Principat “també suposa aprendre al costat de dos mossens del bisbat com són mossèn Soy i mossèn Elvira”. Villegas remarca, també, el fet que “quatre anys estudiant a Roma també vol dir que han estat uns anys de desconnexió de la vida pastoral del bisbat, que en el cas del mossèn és essencial en el seu ministeri”.

Mossèn Emili espera reprendre la vida parroquial “a poc a poc” tot compaginant la seva tasca de vicari a Escaldes i Encamp, que pensa encetar pels volts de Meritxell, “amb l’estudi i el treball que suposa la tesi doctoral en litúrgia”. “Il·lusionat” amb col·laborar amb Escaldes i Encamp, tot i que ell va ser fet a Andorra la Vella, Villegas podrà oficiar ara missa al Principat. Fer missa no li vindrà de nou. Recorda que des de fa cinc anys celebra l’eucaristia cada dia.

En el cas d’Encamp hi tindrà al seu costat Antoni Elvira, un dels pesos pesants en l’estructura jeràrquica del bisbat. Entre els nomenaments decretats aquest dilluns per l’arquebisbe Vives, el rector encampadà, que ho continuarà sent, ha estat designat nou canonge de la catedral de Santa Maria d’Urgell. És a dir, canonge de la Seu, un dels guardians, per tant, de la catedral i tot allò que en el magne edifici hi succeeixi. Alhora, Elvira continua com a vicari episcopal per a l’acció pastoral, com a delegat diocesà de catequesi i com a director de l’Escola diocesana de formació permanent. És a dir, un dels homes amb més influència teològica al bisbat d’Urgell. 

Entre els canvis acordats per Joan-Enric Vives també hi ha l’assignació de noves parròquies per al rector ‘fet al país’ Pere Morales

I encara entre els canvis que també tenen relació amb el Principat d’Andorra hi ha els que afecten a mossèn Pere Morales. Nascut a Salamanca però resident durant moltíssims anys al país, en concret a Escaldes, on es va ordenar fa tot just quatre anys. Morales ha cessat com a vicari de Puigcerdà. Però, en canvi, en la seva missió pastoral se li han assignat nombroses rectories de la Cerdanya. Així, a banda de mantenir Alp, Estoll i Urtx afegeix les parròquies de sant Julià d’Age, Sant Esteve de Guils de Cerdanya, Sant Esteve de les Pereres, Sants Cosme i Damià de Queixans, Sant Vicenç de Saneja i Sant Andreu de Vilallobent.

Comentaris (1)

Trending