El nombre més baix de nous casos de coronavirus des del 20 de març anima a una petita obertura social i econòmica

Fins ara, al Principat s’han diagnosticat formalment 601 persones com a contagiades per la Covid-19, amb un dels índexs més baixos de letalitat de tot Europa

-
-
El nombre més baix de nous casos positius de coronavirus des del 20 de març porta a pensar que la petita obertura social i econòmica que planifica el Govern es durà a terme “en breu”. Fins ara, al Principat, s’han diagnosticat formalment 601 persones com a contagiades amb la Covid-19. D’aquestes, 504 encara estan infectades hores d’ara. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que s’han rebut les analítiques post mortem d’una persona de 89 anys difunta al seu domicili fa tres dies i que també estava afectada per la malaltia pandèmica.

La llista oficial comptabilitzada pel Govern inclou 26 defuncions, encara que caldrà afegir-hi la dona morta aquest matí a l’hospital i que ja havia estat diagnosticada amb anterioritat com a portadora de la Covid-19. En tot cas, la letalitat registrada al Principat és de les més baixes de tot Europa. Poc més de 4 de cada sent persones considerades positives acaben perdent la vida. Aquest indicador, com ha recordat el titular de Salut, es pot deure a molts factors, però està clar que al marge d’Alemanya, “estem al nivell dels països europeus amb millor comportament” en relació amb la malaltia.

Martínez Benazet afirma que el virus comença a donar mostres d'un afebliment i això “ens pot donar certa tranquil·litat” amb la qual cosa“ ens podem plantejar” dur a terme una certa obertura

Respecte d’ahir, les dades aportades pel ministeri indiquen que hi ha hagut 18 nous casos positius. Alhora, les darreres hores també hi ha hagut set altes hospitalàries. Tot plegat mostraria, hores d’ara, que la propagació del virus, que el coronavirus, es comença “a afeblir” i això “ens pot donar certa tranquil·litat” amb la qual cosa, ha dit Martínez Benazet, “ens podem plantejar” dur a terme una certa obertura molt discreta i controlada i que, per ara, encara no s’anunciarà. “Les decisions es prenen dia a dia”, ha recordat el ministre.

El màxim responsable governamental de Salut, que continua confinat en ser donat com a positiu -pels símptomes i per ser contacte directe d’una persona diagnosticada, la seva parella, infermera-, ha assegura que “en breu” s’anunciarà “alguna mesura d’obertura” tant en l’àmbit social, per tal que els ciutadans “puguin sortir a estirar les cames” com des del punt de vista econòmic. En aquest sentit, sempre s’ha parlat de l’activació dels comerços on-line interns. No obstant s’haurà de fer, tot plegat, ha recordat, de manera molt ordenada i responsable per evitar un rebrot de la malaltia.

Martínez Benazet, que ha agraït les donacions d’equips sanitaris com ara respiradors rebuts les darreres hores, ha tornat a destacar el comportament majoritàriament molt ètic i responsable de la ciutadania, i ha recalcat el bon comportament dels contagis les darreres hores, alhora que ha explicat que els sanitaris cubans que s’han incorporat els darrers dies a l’activitat hospitalària estan molt ben formats i s’estan integrant a la manera de funcionar del Principat, sobretot per poder permetre relleus entre els sanitaris del país.
Les dades deixen, fins ara 601 casos diagnosticats dels quals 504 estan encara actius. Hi ha 71 persones que es poden donar per curades en haver donat dues proves negatives amb posterioritat a haver estat confirmats com a malalts. Formalment ni ha 26 defuncions reconegudes (que s’hauran d’elevar a 27, ja s’ha dit). 82 professionals de la salut continuen infectats i també 17 integrants dels cossos uniformats. 

Entre les persones actualment hospitalitzades, n’hi ha 40 que estan diagnosticats com a portadors de la Covid-19. Setze d’aquests pacients estan a l’UCI, tretze dels quals -un més que els darrers dies- amb ventilació mecànica. 24 dels hospitalitzats ho són a planta. Al Cedre, hi ha 48 padrins -19 dels quals procedents de Salita- internats amb diagnòstic positiu de coronavirus. Finalment, hi ha 61 altes hospitalàries acumulades des de l’inici de la crisi, set de les quals les darreres hores.

Comentaris (11)

Trending