El ministre de Salut diu que sobren un 20% dels fisioterapeutes

Martínez Benazet presenta el Reglament d’acreditació dels professionals de la salut per signar conveni amb la CASS

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha dit aquest dimecres que la ràtio de fisioterapeutes d'Andorra és la més elevada d'Europa i que en sobren un 20% respecte als països que en tenen més que són els nòrdics. Martínez Benazet considera que les especialitats mèdiques han crescut de forma anàrquica i, per exemple, hi ha un 12% més d'odontòlegs dels que caldria. En el període comprès entre el 2008 i fins ara, el nombre de fisioterapeutes s'ha incrementat de 37 a 157; també hi ha més metges, passant de 99 a 168, i pel que fa als odontòlegs, han augmentat de 48 a 78. El ministre ha afegit que hi ha especialitats amb superàvit i altres amb dèficit. Fins ara els professionals tenien accés lliure per exercir la seva professió

Martínez Benazet ha presentat el Reglament d’acreditació dels professionals de la salut per signar conveni amb la CASS que ha aprovat aquest dimecres el consell de ministres.El text  determina que els professionals de la salut que estableixin conveni amb la CASS, han d’estar acreditats d’acord amb els criteris establerts per la Llei de la Seguretat Social.

El procés d’acreditació dels professionals té com a objectiu verificar que els professionals de la salut que volen exercir al sistema sanitari públic, en el marc del conveni amb la CASS, compleixen els requisits que marca el ministeri de Salut per garantir la qualitat i l’eficiència del sistema sanitari. La normativa introdueix una sèrie de modificacions al text aprovat al juny del 2017 d’acreditació dels metges per signar conveni amb la CASS, que establia les condicions per obtenir l’acreditació dels metges, el procediment d’atorgament i les causes de revocació.

Així, fa extensiva l’acreditació a tots els professionals de la salut que signen conveni amb la CASS, concretament: professionals de la medicina, infermeria, fisioteràpia, odontologia, logopèdia, biologia (i altres titulacions per l’exercici en laboratoris d’anàlisis clíniques), ortopèdia, audiopròtesi, teràpia ocupacional, ortòptica i reeducació visual.

La normativa estableix els criteris que permeten regular els diferents àmbits dels professionals de la salut que exerceixen al sistema públic, de manera que tots els professionals que s’acrediten han de respondre a la necessitat sectorial que determina el ministeri, prèvia consulta als col·legis professionals i institucions implicades.

També es tindrà en compte la vinculació amb el país, és a dir, els nacionals o residents a Andorra durant un mínim de 7 anys o amb l’exercici de la professió a Andorra durant un mínim de 7 anys. D’aquesta manera es vol afavorir l’exercici i el retorn a Andorra dels professionals que han passat part de la seva vida a Andorra i coneixen les estructures i el funcionament del sistema de salut d’Andorra. Estableix com a criteris de revocació de l’acreditació la pèrdua de l’autorització d’exercici, la inhabilitació professional o deixar d’estar col·legiat.

Pel que fa a la durada de l’acreditació i la seva  renovació, s’estableix en 4 anys i es basa en criteris de formació continuada i qualitat assistencial. El mnisteri de Salut amb la col·laboració dels col·legis professionals establirà per reglament el procediment i els criteris concrets per obtenir la renovació de l’acreditació. Tots els professionals que en el moment de l’entrada en vigor del reglament estiguin convencionats amb la CASS queden automàticament acreditats.

President de la CASS

Martínez Benazet que ha comparegut a la roda de premsa del consell de ministres amb el portaveu Eric Jover ha explicat que ja hi ha diversos candidats per a substituir Jean Michel Rascagneres com a president de la CASS. La decisió es prendrà en els propers dies. Jover ha dit que el càrrec no quedarà vacant cap dia. 

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending