El govern espanyol estudia incrementar els preus del tabac

El ministeri de Sanitat ha donat el vistiplau al d’Hisenda perquè proposi un augment de la fiscalitat tant sobre els paquets com sobre la picadura, situació que obligar Andorra també a fer una puja

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, al centre.
El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, al centre.
El govern espanyol pot incrementar més aviat que tard els preus del tabac. Així es desprèn del posicionament mostrat pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, davant d’una comissió legislativa al Senat de l’Estat veí. Illa ha afirmat que ha transmès al ministeri d’Hisenda la seva posició favorable a incrementar la fiscalitat que grava tant els paquets com la picadura. Encarir el tabac es planteja com una mesura per combatre el tabaquisme. Si Espanya apuja els preus, de retruc això afectarà el Principat, que haurà de fer el mateix.

A la denominada cambra alta parlamentària espanyola, el titular del departament de Salut de l’executiu de Pedro Sánchez va proposar tot un seguit de mesures relatives a fomentar una millora en relació a la salut de les persones i a combatre diverses addiccions. Apujar el preu del tabac és una d’aquestes propostes que amb molta seguretat, i vistes també les recomanacions de les Nacions Unides (ONU), acabarà passant. Salvador Illa va recordar al Senat que “els preus del tabac a Espanya es troben entre els més baixos d’Europa, amb un preu mitjà del paquet d’aproximadament cinc euros davant els deu que tenen els països del nostre entorn europeu”.

Per tant, va remarcar Illa, “tenim un marge ampli per equiparar-nos” als preus que imposen molts dels socis comunitaris espanyols. Entre això i el fet que es creu que encarir el tabac tindria un efecte òptim per tal de fer pensar als joves dos cops abans d’iniciar-se en el món del tabac, el ministeri de Sanitat proposarà a Hisenda que plantegi un increment de les taxes que graven el preu del tabac. De retruc, i com que la llei que fixa els preus mínims del tabac al Principat, tenen una vinculació directa, quant a diferencial, respecte del preu més baix dels dos països veïns, automàticament si es produeix un encariment a Espanya també caldrà a Andorra incrementar la imposició per fer apujar els preus.

Comentaris (1)

Trending