El Govern d’Andorra no reconeix la declaració d’independència de Catalunya

Comentaris

El Govern d’Andorra no reconeix la declaració d’independència de Catalunya
El Govern d’Andorra no reconeix la declaració d’independència de Catalunya
  • L’executiu considera que la comunitat veïna “continua essent una part integrant d’Espanya” perquè considera que l’acte aprovat pel Parlament català “no té efectivitat jurídica”
  • Martí “apel·la al diàleg dins de la normalitat institucional i del marc constitucional com a mecanisme pes resoldre la situació”
  • Mentre la Generalitat analitza els passos a donar, Rajoy anuncia el cessament de Puigdemont i tots els consellers, dissol la cambra catalana i anuncia eleccions per al 21 de desembre
El Govern d’Andorra ha estat un dels primers en comunicar públicament que no reconeix la independència declarada pel Parlament de Catalunya i que, per tant, “Catalunya continua essent una part integrant d’Espanya”. L’executiu, en un breu comunicat, ha assegurat que continua mantenint-se en què és necessari el diàleg dins el marc constitucional espanyol solucionar els problemes d’encaix entre Espanya i Catalunya. El Parlament català ha aprovat aquesta tarda una declaració d’independència amb el suport de 70 dels 135 parlamentaris. En la votació, secreta i amb urna, hi ha hagut deu vots en contra i dues abstencions. La resta de diputats -de Ciutadans, el Partit Popular (PP) i el Partit Socialista (PSC)- han abandonat l’hemicicle just abans de la votació. Uns 500 alcaldes eren presents a la seu parlamentària per seguir el solemne i històric acte. El Govern d’Andorra, però, “considera que la declaració que ha tingut lloc aquesta tarda al Parlament de Catalunya no té efectivitat jurídica”. Durant tot el dia, pels volts del Parc de la Ciutadella i per la plaça de Sant Jaume de Barcelona, hi ha hagut milers de persones celebrant l’anunci de la República catalana en forma d’Estat independent. La situació és del tot incerta. En virtut de l’aplicació del ja famós article 155 de la Constitució al qual el Senat ha acceptat que el govern espanyol pugui recórrer, l’executiu encapçalat per Mariano Rajoy ha acordat, entre altres, el cessament del president de la Generalitat i el govern català en ple. Alhora, ha anunciat la dissolució del Parlament català i la convocatòria d’eleccions autonòmiques per al 21 de desembre. Tot plegat, i quan ningú no ha recordat que l’Estatuts d’Autonomia de Catalunya, que també és llei orgànica espanyola, no preveu que ningú que no sigui el president de la Generalitat pugui dissoldre la cambra parlamentària i convocar comicis, el Govern d’Andorra ha afirmat que “com ja ha manifestat en d’altres ocasions, l’executiu apel·la al diàleg dins de la normalitat institucional i del marc constitucional com a mecanisme per resoldre la situació. El Govern d’Andorra reafirma la seva voluntat de continuar mantenint, com fins ara, unes bones relacions bilaterals amb Espanya i unes bones relacions de veïnatge amb Catalunya”.

Comentaris

Trending