El futur del parc del Prat Gran obre la caixa dels trons a Encamp

El comú té embastada la compra dels terrenys per uns 38 milions en dues fases com a mínim i una operació que espera que li avali la ciutadania però que aixeca molts recels

-
-
El futur del parc del Prat Gran d’Encamp, el gran pulmó verd i espai d’esbarjo del nucli urbà de la parròquia, amenaça de convertir-se en un serial de poder. Després d’almenys dues renovacions provisionals d’un contracte de lloguer dels terrenys que ja havia arribat al seu terme, la corporació demòcrata es planta a les portes d’unes eleccions comunals tot plantejant un caixa o faixa: o s’adquireix l’espai o la propietat hi construirà com a mínim tres grans blocs. De fet, el comú ja tindria embastada la compra-venda amb casa Areny per uns 38 milions d’euros que s’afrontarien en dos trams.

La majoria demòcrata amb el cònsol Jordi Torres Arauz al davant espera que la ciutadania avali l’adquisició de l’espai. Per això s’ha convocat una reunió de poble per a dimecres que ve a 2/4 de 10 de la nit a la sala Valireta. S’hi parlarà de l’evolució parroquial però, especialment i sobretot, de la situació del cèntric espai que està contemplat com a urbanitzable en la darrera revisió de pla d’urbanisme. S’hi poden alçar edificis de planta baixa més set plantes més tot i que la darrera s’ha de construir fent un angle de 45 graus.

La primera part del tracte passaria per adquirir una part de les parcel·les per 15 milions d'euros més un contracte de lloguer de la resta de l'espai amb opció de compra

La convocatòria de la reunió de poble per a dimecres que ve a generat un inusitat interès. Un sector de la població proclama que o bé el comú compra els terrenys o bé la propietat i construirà i el pulmó verd i d’esbarjo parroquial deixarà de ser-ho. El caixa o faixa que es planteja no agrada ni una part de la ciutadania ni tampoc els responsables polítics a l’oposició, que creuen que la majoria no ha treballat prou la qüestió amb els anys que fa que una situació límit com suposadament l’actual podia arribar.

També és cert, han assegurat les fonts consultades, que ara per ara la propietat no ha posat mai sobre la taula cap projecte constructiu. Tampoc no es coneix que hi hagi cap altre privat interessat en l'adquisició del terreny. En algun moment s’havia parlat de més de 40 milions d’euros per tot el terreny. Ara, segons les fonts, el comú hauria tancat un tracte pendent encara de signar per 38 milions. El pagament no s’hauria d’efectuar tot de cop sinó que es faria en un parell de fases.

L’acord seria pel conjunt de l’espai, però inicialment el comú adquiriria de forma directa i automàtica una part del conjunt de parcel·les que forma tota la unitat -en concret, les que queden més a prop del riu i aquelles on hi ha bastides les instal·lacions del servei de circulació i de la policia- i llogaria la resta amb una opció de compra sobre les mateixes. El primer tram suposaria haver d’invertir uns 15 milions d’euros. El preu fixat del lloguer no ha transcendit, però l’Altaveu sí que ha pogut saber que el comú disposaria d’un informe d’intervenció que avalaria l’operació.Per fer front a la primera part del tracte, l’adquisició de poc menys de la meitat de tot el parc del Prat Gran, el comú hauria de sol·licitar un crèdit. Segons els paràmetres amb què està treballant la corporació, es contractaria durant el 2020 un préstec hipotecari d’uns 20 milions d’euros per fer front a la compra pròpiament dita i a un seguit d’obres compromeses. Ja s’ha estudiat bé que la contractació de dit crèdit no deixi el comú encampadà en fals. És a dir, que no comporti superar el llindar d’endeutament.

La corporació encampadana disposa d'un informe d'intervenció que avala l'operació, que passaria, entre altres coses, per la contractació d'un crèdit per 20 milions d'euros el 2020

Segons les fonts consultades, de tirar-se endavant l’operació, el deute comunal se situaria al tomb del 140% de la mitjana d’ingressos obtinguts els tres anys anteriors a l’exercici en curs. El sostre màxim permès és del 200%. Per tant, encara hi hauria recorregut. No obstant això, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, els trons que amaga la caixa i el meló que ara s’obrirà són diversos i es poden fer en forma de pregunta. ¿A preu de mercat i veient la tipologia d’habitatges que es poden construir a la zona, el terreny val 38 milions d’euros? ¿Per molt que la propietat -assistint-li tot el dret del món- imposi límits i exigeixi una decisió ferma i no solucions provisionals, té realment intenció de construir?

Més enllà d’aquests dos interrogants principals encara n’hi ha d’altres. ¿Havia d’esperar el comú a prendre aquesta decisió just a pocs mesos d’unes eleccions comunals en què legalment el cònsol ja no es pot tornar a presentar? ¿Ha analitzat la corporació totes les alternatives possibles ja fos activant mecanismes urbanístics legals sobre el terreny en qüestió o estudiant altres possibles solucions més enllà del Prat Gran? I més encara i ja en el terreny polític: ¿La formació que dóna suport a la majoria demòcrata encampadana (Units pel Progrés) està unànimement  d’acord amb el plantejament que impulsa sobretot Torres Arauz?

El debat a Encamp està servit. Les ‘mamis’ prou bé que ho saben. Els darrers dies un missatge de WhatsApp escalfa la reunió de poble de dimecres. Curiosament (o no) el missatge va començar a córrer sorgit de persones de l’entorn dels que estan a favor de l’operació de compra-venda comunal abans fins i tot que el comú convoqués formalment l’acte de dimecres.

Comentaris (11)

Trending