El FinCEN retira la nota contra BPA en constatar que el banc no és cap perill

Comentaris

El FinCEN ha procedit aquest divendres a deixar sense efecte la ‘Notice’ que va emetre el 10 de març de l’any passat contra Banca Privada d’Andorra (BPA) en constatar que l’entitat intervinguda arran, justament, d’aquella nota, ja no representa cap perill en matèria de blanqueig de capitals. L’agència del Tresor americà s’espolsa tota la responsabilitat i la trasllada a l’administració andorrana. El Govern ha tret pit per la decisió del FinCEN i ha assegurat que la retirada de la nota i el fet que l’organisme nord-americà hagi garantit que no imposarà cap de les mesures sancionadores contemplades en la secció 311 de la Patriot Act “avala el procés” seguit pels diferents organismes públics intervinents en la gestió de la crisi.

El Govern s’ha felicitat per la decisió del FinCEN, ja que “reforça la convicció que la línia seguida ha estat la correcta”, en paraules del ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, que ha comparegut de forma urgent aquesta tarda per anunciar la marxa enrere de l’agència depenent del Tresor dels Estats Units. “El FinCEN ha determinat que els passos fets per les autoritats andorranes són suficients per protegir el sistema financer dels EUA dels riscos de blanqueig de capitals prèviament associats amb BPA. El FinCEN, per tant, ha determinat que BPA ja no és una preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals” -diu en una comunicació feta pública aquest divendres- amb la qual cosa assegura que “retira les evidències” que al seu parer hi havia. Ni el 10 de març ni avui, però, l’organisme americà no ha provat cap dels indicis que tenia. No ho ha fet ni davant el jutge.

Por a una derrota judicial

El FinCEN obvia en la seva comunicació el ‘setge judicial’ que estava patint producte de les demandes interposades davant la cort del districte de Columbia, als Estats Units, pels accionistes majoritaris de BPA. De fet, aquest mateix divendres acabava un nou termini d’intercanvi d’escrits de les parts abans que el jutge es ‘tanqués’ per prendre una decisió. Poc abans d’aquest final de termini i hores abans de retirar la nota, els advocats del FinCEN van presentar, segons fonts properes a la causa, un escrit d’al·legacions en què sense atendre la demanda del jutge -que reclamava l’aportació de proves dels motius que van dur a emetre la ‘Notice’ del 10 de març- s’escudava en qüestions de forma per treure’s de sobre les puces. Segons un comunicat dels accionistes majoritaris de BPA, el FinCEN s’ha estimat més retirar la nota que arriscar-se a rebre una sentència judicial en contra.

En el comunicat emès pel Grup Cierco s'explica que "el FinCEN es veu obligat a rectificar i es renta les mans com a última solució perquè l'administració andorrana, incapaç fins a la data de gestionar positivament la crisi, pugui canalitzar la resolució definitiva del cas". I hi afegeix que: "La pressió de les demandes interposades pels accionistes majoritaris de BPA davant la cort judicial del districte de Columbia, als Estats Units, i la informació facilitada pels advocats de la família Cierco en relació als procediments de prevenció de blanqueig de capitals i les repetides auditories que s'havien superat en tot moment han dut a acorralar el FinCEN. Davant el risc d'una decisió judicial contrària als seus interessos, l'agència americana ha optat per deixar sense efecte la seva nota acusatòria, que el procés legal en marxa estava demostrant que era infundada."

De tot això Cinca no n’ha parlat. Tampoc no ha dit res dels resultats dels treballs encarregats a PricewaterhouseCoopers (PwC), i que suposadament han de servir per segregar els actius bons de BPA, i que s’haurien de transferir a Vall Banc, dels que no ho serien. Segons unes primeres estimacions fetes per l’empresa Kay Capital, que assessora l’AREB en el procés de subhasta del banc pont, el 95% dels clients de l’entitat intervinguda estaria en disposició de ser traslladat al ‘banc bo’. El ministre no s’ha volgut pronunciar durant una compareixença pública i a preguntes dels periodistes sobre què passarà, per exemple, amb les accions preferents de l’entitat intervinguda. I de si hi haurà quitances o no. Cinca ha explicat i a interpretat la nota del FinCEN.

Ha destacat, com fa la nota, que BPA no tornarà a ser mai més operativa i que afrontarà un procés de liquidació a l’empara dels processos judicials que encara hi ha oberts. FinCEN també tanca les portes als més alts executius del banc intervingut a incorporar-se a Vall Banc. El titular de Finances ha ressaltat el fet que l’agència americana no posi limitacions a l’operativa del banc pont. Per la qual cosa confia que Vall Banc pugui en breu està a disposició dels clients i aquests puguin recuperar els seus dipòsits. Cinca, que ha explicat que el cap de Govern, Toni Martí, havia posat en coneixement dels Coprínceps la decisió que hores després faria pública el FinCEN (tal i com ja va fer amb la ‘Notice’ del març de l’any passat), tampoc no s’ha referit als casos que haurien motivat les acusacions contra BPA. Ni tampoc ha parlat de com poden afectar els processos judicials en curs, recordant que les actuacions de les autoritats andorranes en relació a BPA tenien com a finalitat preservar la plaça financera andorrana, sense entrar a valorar si amb la nota del 10 de març, el FinCEN tenia més o menys raó. 

De fet, l’agència americana no ha pogut aportar cap prova de res. I el procés judicial obert al Principat tampoc no ha revelat res que no se sabés i que al seu dia les autoritats judicials andorranes no haguessin tingut al seu dia a l’abast. Es tractaria de fets aïllats, alguns dels quals també afecten altres entitats del país, que en cap moment constitueixen un tot quant a la màquina de rentar diners que es va arribar a dir. Tot plegat porta Cinca a pensar que “es relaxarà” la tensió existent i serà més fàcil aconseguir corresponsals per fer operatiu Vall Banc. O en paraules del ministre: “El camí queda més aplanat.”

Els treballadors

Mentre el titular de Finances i portaveu de Govern, Jordi Cinca, compareixia en roda de premsa a l’edifici administratiu de Prat de la Creu, responsables de l’AREB, amb el seu president al capdavant, Albert Hinojosa, s’han reunit amb els treballadors de BPA per anunciar-los la decisió del FinCEN i explicar-los, en la mateixa línia que l’executiu, evidentment, que tot plegat avalava la feina feta. Malgrat que el gros del personal crític ja no forma part de la plantilla activa de l’entitat intervinguda, la rebuda de les explicacions, segons algunes fonts, ha estat molt gèlida. S’han fet diverses preguntes, moltes d’elles dirigides a qüestionar si tot plegat era una mena de muntatge. El missatge més positiu que haurien advertit els empleats és que amb la decisió del FinCEN es veu més propera la resolució d’un drama del qual, però, encara no se’n sap del tot el final.

Comentaris

Trending