El ‘crim de la Esso’ o la ganivetada mortal que ningú no va veure

La primera fase del judici per l’homicidi que hi va haver en la gasolinera de Santa Coloma el 2011 evidencia que va ser el grup en què anava la víctima qui va iniciar la batussa

-
-
Els informes dels forenses seran decisius per resoldre el cas de la mort d’un antic resident gallec. I no serà fins la segona jornada del judici del denominat ‘crim de la Esso’ que es posaran damunt la taula els esmentats estudis. Durant el primer tram de la vista per l’homicidi que hi va haver a la gasolinera de Santa Coloma la matinada del 22 de setembre del 2011 ha quedat clar que un dels acusats no té intenció de presentar-se -probablement ja no viu ni al país- i que la ganivetada mortal, sigui voluntària o accidental, ningú no la va veure.

Durant la primera fase de la vista han declarat dos dels tres acusats i tres dels testimonis citats. Cap d’ells, tot i que un és l’acusat d’haver estat l’autor material de l’apunyalament pel qual la fiscalia sol·licita catorze anys d’empresonament, va poder presenciar de forma directa el moment que el ganivet va punxar la víctima, José Luis Pereiras. Sí és clar que hi va haver una violenta baralla a cops de puny i que en un moment donat un dels dos acusats presents a la sala va anar a cercar el ganivet al cotxe. També és clar que va ser el grup de tres homes entre els quals el que perdria la vida qui va buscar brega. Una altra cosa és si hi va haver insults de component xenòfob o no hi van ser.

El principal acusat i l’home que va posar en joc la navalla discrepen sobre la naturalesa del insults; si tenien component xenòfob o no

El principal acusat pel cas, un resident peruà que en el moment dels fets tenia 26 anys, ha estat el primer en declarar. Ho ha fet amb força claredat i tranquil·litat tot i els anys passats, malgrat que ha hagut d’excusar que hi havia algunes coses que no recordava. L’home, entre altres coses, ha assegurat que “no volia embolics” i que tot plegat hauria començat pels insults del grup en què anava la víctima. Insults “una mica forts” com ara “sudaca”, “fills de puta” o “negres de merda”. El company de Pereiras que va ser qui va posar el ganivet en joc, que està acusat de port d’arma il·legal i de conduir sota els efectes de l’alcohol a banda de participar en una baralla amb mitjans perillosos, també ha declarat i ha negat el component racista dels insults, que sí que ha reconegut haver proferit.

Haurien estat insults, segons ell, del tipus “gilipolles” que haurien dit després que, a parer seu, els dos residents peruans que havien arribat poc abans que ells a la gasolinera, suposadament els miressin malament. Aquest acusat company de la víctima ha reconegut que a l’època dels fets havien protagonitzat més d’un aldarull i ha admès que una baralla com aquella, sense el resultat final, no era la primera vegada amb la qual es trobava. També ha explicat que el ganivet que va treure del cotxe el duia al vehicle com una eina més de les qua portava per motius laborals, ja que feia tasques d’electricitat i pintura i portava el cotxe amb el qual va arribar a la gasolinera amb la música amb un elevat volum “ple de trastos”.

Ganivet intimidatori

A favor de l’home que va posar la navalla en joc, el principal acusat ha assegurat que creu que després de mostrar el ganivet en un intent d’intimidar els altres dos homes -acompanyats per les seves respectives parelles, que sempre es van quedar al cotxe o en les seves immediacions- va fer el gest de voler fer marxa enrere, però que hauria estat Pereiras qui li hauria agafat la navalla sense dilacions per poder encara els altres homes quan ja hi havia hagut un primer repartiment de cops de puny. Segons el principal acusat, la víctima va ser el principal ‘animador’ de la batussa i hauria proferit expressions del tipus “et mataré” quan ja brandava l’arma a l’aire. El company de la víctima ha negat aquestes expressions.

Tant la víctima com el seu acompanyant i avui també acusat portaven un índex d’alcoholèmia molt elevat. El mort fins i tot hauria consumit cocaïna. El seu company i acusat en el judici, que ha assegurat haver recorregut al ganivet només amb voluntat intimidatòria, ha reconegut haver begut molt però no tenia constància que Pereiras hagués pres drogues. En canvi, el principal acusat, que sempre ha assegurat haver actuat en defensa pròpia i en un moment donat per ajudar el seu company quan es va quedar sol rebent els cops dels altres dos homes -el tercer integrant del grup va marxar cames ajudeu-me només veure l’inici de l’aldarull-, no va ser conscient de l’estat etílic dels dos homes que se’ls van encarar.

Ni testimonis ni càmeres de seguretat no van poder veure o captar el moment de la punxada, voluntària o no, que causaria la mort a Pereiras

La baralla es va centrar en gran mesura per parelles. L’acusat absent avui amb l’acusat que va treure el ganivet del cotxe, i que es van esbatussar sempre a cops de puny. I el principal acusat, amb la víctima. L’home per a qui la fiscalia i l’acusació particular té inicialment intenció de demanar catorze anys de presó -la defensa en reclama l’absolució- ha explicat que va arribar a agafar el ganivet per la fulla per mirar de prendre-li al gallec que acabaria morint. De fet, va ser l’acusat principal qui va llançar el ganivet cap al camp on la policia el va trobar. Abans hi hauria d’haver hagut la punxada mortal. Però l’acusat ha assegurat no ser-ne conscient. Si que a ell Pereiras l’havia punxat i que quan aquest, com ell, era aterra i ja havia perdut força li va pegar tres o quatre cops de puny a la cara perquè declinés la seva agressivitat. Segons l’acusació particular, però, en aquell moment l’home ja agonitzava.

Els testimonis, la dona del principal acusat i dues dones -una d’elles va alertar la policia- que havien anat a la gasolinera a esmorzar, no han deixat lloc a dubtes sobre el fet que els incitadors de la baralla havien estat els integrants del grup en el qual hi havia la víctima. Però com que a base de cops, corredisses i persecució els quatre intervinents en la baralla van moure’s cap a la voravia, ja van quedar fora de la visió de la botiga-cafeteria de la gasolinera i, també, de les càmeres de vídeo-vigilància que van registrar l’arribada dels cotxes dels implicats i l’inici de la batussa. Però no la part malauradament decisiva.

Algunes de les imatges preses per les càmeres de la benzinera s’han visionat durant el primer tram del judici. La vista s’ha iniciat amb normalitat al Tribunal de Corts tot i la petició feta divendres per la defensa del principal acusat de què se suspengués perquè considera que un dels magistrats, el president de la sala però no pas el ponent de la causa, Josep Maria Pijuan, no podia participar del judici en estar ‘contaminat’ per haver participat d’un altre judici col·lateral al cas d’homicidi i referent a la participació d’una agent de policia. La petició de la defensa no ha estat ni tan sols admesa tal i com s’ha comunicat a la part afectada abans de començar la sessió.

-

Relacionat

El ‘crim de la Esso’ arriba a judici gairebé vuit anys i mig després

Comentaris (3)

Trending