El cost de la desviació de la Massana enfronta PS i majoria

Pere López xifra el cost del vial en uns 40 milions d’euros mentre que des de Ciutadans Compromesos Carles Naudi assegura que “rascaria els 70”

Pere López, durant la intervenció.
Pere López, durant la intervenció.

Quant costaria la desviació de la Massana? És el dubte (raonable) que podrà tenir tothom qui hagi seguit la sessió de Consell General en què aquest dijous s’ha d’aprovar el pressupost per a l’any 2020. Govern i grups de la majoria, per una banda, i Partit Socialdemòcrata (PS), per l’altra, s’han enfrontat en el debat sobre si s’ha de posar ja al pressupost aquesta infraestructura o s’ha d’esperar. En la discussió, des de Ciutadans Compromesos (CC) s’ha revelat que en els proper mesos es farà una prova pilot per millorar el trànsit a dins del poble mitjançant una regulació semafòrica.

L’enfrontament ha vingut provocat per la reserva d’esmena presentada pel PS mitjançant la qual es volia traspassar partides destinades a l’heliport per millorar el projecte de la desviació de Sant Julià i per poder impulsar definitivament el vial de la Massana. Per als socialdemòcrates, aquesta infraestructura és clau davant la “pressió circulatòria” que fa que “gairebé s’expulsi ciclistes i esquiadors de la zona del Telecabina”, segons ha afirmat el president del grup, Pere López. Al seu entendre, la nova carretera no perjudicaria el comerç del poble perquè “no és encertat comparar la situació amb la d’Encamp”. Així ha defensat que “serà també una racionalització de la mobilitat i una millora per a l’activitat comercial de la Massana”.

Des de Ciutadans Compromesos –tot i que en nom dels tres grups de la majoria-, Carles Naudi ha admès que la desviació és necessària, però ha argumentat que s’ha de fer quan estiguin enllestits altres projectes prioritaris, com ara el vial de Sant Julià. “Ho volem fer, evidentment, però amb més pausa i serenor”, ha indicat.

Carles Naudi avança que es farà una prova pilot per millorar el trànsit amb semàfors sincronitzats a l'avinguda Sant Antoni

Un dels punts on més diferències s’ha detectat en el debat és el cost que podria tenir aquesta carretera. El PS ha recordat que “ja es contemplava el 2010  i tenia una estimació d’uns 40 milions d’euros”, xifra que, ha admès, “és important” però “necessària per la circulació a la parròquia”. López ha defensat que, com es faria en un termini d’entre tres i quatre anys, suposarien uns 10 milions anuals, “res que no es pugui permetre el pressupost de l’Estat”.

En canvi, Naudi ha recordat que el projecte inclou “un vial elevat i un túnel” i que, amb el pas del temps, la inversió necessària “rascaria els 70 milions”. A banda, ha recordat que tampoc es pot tirar endavant perquè “els convenis amb els propietaris no estan signats” i, per tant, ficar diners seria “un brindis al sol”. I, en aquest punt, ha acusat el PS de fer l’esmena “per rascar vots”.

El conseller general de CC ha aprofitat per revelar que en pocs dies s’iniciarà una nova prova pilot, en la línia de la ja feta a la zona de la rotonda d’Anyós, per mirar de millorar la circulació a la parròquia massanenca. En concret, es vol regular el trànsit amb semàfors durant les hores puntes a tot el tram de l’eix central de l’avinguda Sant Antoni. S’entén que pot ajudar a donar més fluïdesa a la circulació.

Pel que fa al vial de Sant Julià, el ministres de Finances també ha avançat que s’enllestirà en poques setmanes el tram actualment en obres i que la possible continuació, amb la construcció del túnel de Rocafort, dependrà dels resultats de l’estudi sobre la mobilitat a la zona. “Si els resultats no són els esperats, en futurs pressupostos s’inclouran crèdits per fer aquesta nova fase”, ha explicat.  

Les dues reserves d’esmena sobre la qüestió han quedat refusades amb els vots de la majoria. Per la seva banda, els consellers generals de Terceravia s’han abstingut.

Comentaris (3)

Trending