El consum elèctric es desploma amb la crisi del coronavirus

La despesa durant el març va caure un 15,6%, especialment a partir de l’aplicació de les mesures per frenar l’expansió de la Covid-19

Comentaris

-
-

El consum elèctric ha experimentat directament els efectes de l’esclat de la crisi del coronavirus. El registrat durant el març, si es compara amb el mateix mes de l’any passat, ha caigut més d’un 15%. De fet, abans de l’ordre de confinament, tot apuntava a un increment de la despesa energètica que, en canvi, s’ha desplomat durant la segona quinzena del mes.

Així ho ha informat FEDA mitjançant un comunicat. Les dades revelen que el consum elèctric d’Andorra durant el mes de març del 2020 ha estat de 47,4 gigawatts per hora (GWh). Això suposa una disminució del 15,3% amb relació a la dada del mateix període del 2019.

FEDA explica que, de fet, la tendència inicial apuntava a un increment de consum. Durant els primers 13 dies del mes, la dada era un 3,5% superior a la de l’any anterior. La situació es capgira totalment a partir del dia 14, quan es van començar a aplicar les primeres mesures per frenar el coronavirus. Llavors, la demanda elèctrica es va reduir dràsticament. En aquest període, del 14 de març a final del mes, el consum ha disminuït un 29%, amb oscil·lacions diàries del -18% al -40%.

 Alguns dels sectors que han tingut més incidència en la reducció de la demanda elèctrica són les estacions d’esquí, l’hostaleria o la restauració. Des de FEDA s’entén, per això, que la davallada no serà tan forta a l’abril. I és que, habitualment ja tanquen les activitats relacionades amb la temporada d’hivern, i per tant el consum d’electricitat ja és menor. No obstant això, se seguirà registrant un consum inferior al del 2019.

D'altra banda, el consum elèctric acumulat durant el 2020 fins al final de març ha estat de 167,6 GWh, el que representa un 6,5% de menys respecte al mateix període de l’any 2019.

 Pel que fa a la producció pròpia d’electricitat, Andorra ha generat 14,3 GWh entre la producció hidràulica (11,7 GWh), la producció d’origen tèrmic (2,5 GWh), dels quals 1,9 GWh han estat produïts pel Centre de Tractament de Residus i 0,6 GWh per la Central de Cogeneració de Soldeu, i la producció fotovoltaica (0,14 GWh). Aquesta generació representa el 30% del consum total d’Andorra. 

 La producció ha estat un 80% superior que la del 2019. Des de FEDA s’apunta que no s’ha vist afectada per la situació del coronavirus, ja que ha mantingut el seu funcionament habitual gràcies a l’establiment de torns de treball adaptats a la situació i al teletreball per part de la resta del personal.

Etiquetes

Comentaris

Trending