El Consell d’Europa considera que els detinguts no es poden estar més de 24 hores a les cel·les de la policia

El comitè per a la prevenció de la tortura lamenta la manca de llum natural dels espais de detenció a l’edifici de l’Obac i que no hi hagi connexió amb l’exterior, igual que a Salut Mental

-
-
La delegació del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i els Tractaments o Penes Inhumans o Degradants (CPT) del Consell d’Europa que va visitar l’any passat el Principat considera que les condicions lumíniques de les cel·les de detenció del despatx central de la policia les fan indesitjables per a arrestos de més de 24 hores. Alhora, i com a les dependències de Salut Mental de l’hospital, també es lamenta que no hi hagi accés exterior. En general, l’esmentat comitè valora positivament la implementació d’altres recomanacions fetes arran d’una altra inspecció feta, en aquell cas, el 2011.

Segons es diu en l’informe publicat a Estrasburg aquest dimarts, la delegació no va rebre proves de maltractaments per part de la policia i va poder observar que, en general, totes les garanties contra els maltractaments (el dret de notificar a un ésser estimat de la seva situació, a tenir accés a un advocat i a un metge, així com a ser informat dels seus drets) es van implementar. També diu l’organisme del Consell d’Europa que les instal·lacions de detenció de l’edifici de l’Obac estan “ben conservades, però pateixen problemes estructurals ja identificats pel CPT en el passat: cel·les sense llum natural i sense espai exterior”. Per al comitè europeu, “aquestes deficiències continuen fent indesitjables les estades de més de 24 hores en aquests llocs”.

La delegació que va visitar el Principat l’any passat destaca el bon tracte en general que es presta a la presó i reclama que s’augmenti el temps d’assistència de psiquiatre i psicòleg

Tampoc a la Comella, “l'única presó del país”, remarca l’informe, la delegació no va rebre denúncies de maltractaments físics per part del personal penitenciari, i la relació entre el personal penitenciari i els detinguts era generalment pacífica. “Les condicions materials del centre penitenciari eren generalment satisfactòries. Des de la visita del 2011, el CPT ha acollit amb satisfacció l'aplicació del principi d'enclavament individual i els esforços per diversificar el règim de detenció”. El comitè valora positivament que el SAAS s’hagi fet càrrec de l’atenció mèdica dels presos i recomana “que augmentin els temps d'assistència del psiquiatre i del psicòleg”.

La delegació, es remarca, “es felicita del fet que s'hagin tingut en compte les seves recomanacions sobre mesures disciplinàries i la introducció de mitjans de comunicació audiovisual a través d'Internet (Skype) per fomentar els vincles entre els reclusos i els seus familiars”. En aquest marc, però, el comitè “continua sent crític quant a les condicions restrictives en què es fan les visites”. Es considera que la sala que permet fer les trobades entre reclusos i els seus familiars i la disposició d’aquestes trobades no són el més adequades possibles.

A la unitat d’hospitalització del servei de Salut Mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, “la delegació va tenir una impressió general de la gestió terapèutica dels pacients”. Es destaca que “mentre que els pacients generalment gaudeixen de condicions físiques generalment satisfactòries, el CPT continua sent crític perquè la infraestructura no proporciona accés diari a l'aire lliure per a tots els pacients”. Finalment, i en relació amb els pacients en situació de crisi, el comitè assenyala “algunes deficiències dels protocols d’enregistrament i seguiment de les mesures”. També critica l'ús, fins i tot excepcional, de mitjans mecànics de contenció dels nens petits.

Comentaris (1)

Trending