El comú reclama la cessió del telecabina d’Arinsal per poder evitar el plet familiar que impedeix la renovació del contracte

La corporació s’acull a una de les clàusules de l’acord signat el 1997 i que va prendre efecte el 31 de gener del 1998 per poder salvar l’escull de la pugna que mantenen els Morell Mora

-
-
El comú de la Massana ha reclamat per via judicial als propietaris del terreny habilitat com a aparcament del telecabina d’Arinsal i del giny mateix la cessió de tots dos equipaments davant la falta d’acord amb una de les parts de la família Morell Mora per renovar el contracte que unia totes les parts des del novembre del 1997. La corporació i la societat explotadora de l’estació d’esquí (EMAP), que ostenta la possessió del telecabina estan relativament tranquil·les. Però els incomoda el litigi familiar de fons que impedeix un acord de bones.

El contracte signat el 1997 però que no va prendre efectes fins l’any següent va arribar al seu terme el darrer dia d’aquest gener. El comú i EMAP s’han assegurat la disponibilitat de l’aparcament i del giny ja sia consignant les anualitats pertinents a la Batllia (o a l’INAF en el cas de la part que li correspon a Antoni Morell) i reclamant a més a més la cessió del telecabina. Aquesta és la fórmula amb la qual s’ha assegurat la corporació massanenca poder continuar disposant dels espais i equips. Les consignacions, asseguren les fonts, estan acceptades fins al 31 de gener del 2019.

El pacte establert fa vint anys deixava clar que els propietaris del giny havien de respectar una exclusiva en favor de l’administració comunal massanenca

Els contractes inicials estaven bastits a partir de diverses escriptures. Les fonts consultades, properes a l’entorn comunal, asseguren que des del primer moment el telecabina quedava en exclusiva i a favor del comú. Per la qual cosa, la família Morell Mora sols podria arrendar el giny al comú de la Massana. De fet, els acords als quals van arribar al seu dia establien dues opcions bàsiques: o l’arrendament a favor del comú o la cessió. I vist que ara per ara la primera alternativa sembla impossible, la corporació ha sol·licitat que s’executi la segona via. 

Antoni Morell ja hi hauria mostrat el seu acord. En canvi, l’hereva de Montserrat Morell, Montse Badia, no estaria d’acord amb aquesta fórmula i, a més a més, hauria presentat ja dues demandes de desnonament. Les dues branques familiars estan enfrontades entre elles i això és el que dificulta l’acord amb la corporació. Les fonts comunals consultades han recordat que el contracte establert fa més de 20 anys només parla d’arrendament o de cessió i, a més a més, d’exclusiva a favor de la corporació, per la qual cosa “les parts s’han de cenyir al contracte. El que és clarament inviable és deixar Arinsal sense telecabina”.

La discussió legal que afecta el comú i EMAP estaria ajornada i subjecta a la resolució del plet familiar, amb la qual cosa la prioritat de la corporació és garantir la continuïtat de l’explotació tant del giny com de l’aparcament. L’hereva de Montserrat Morell no reconeixeria l’altra branca de la família com a copropietari dels béns atès que entendria que Antoni Morell va fer valer uns drets que no li corresponien per adjudicar-se la cotitularitat del giny i l’espai condicionat com a aparcament per, fa vint anys, signar el contracte.

D’aquesta manera, una de les pugnes que manté Montserrat Badia ja fa temps és intentar aconseguir que el comú o EMAP signin un conveni o un contracte però sols amb aquesta part. Només així estaria d’acord l’hereva de Montserrat Morell en renovar l’arrendament. I el comú o la societat que explota l’estació d’esquí també té clar que o signa amb les dues parts o no signa amb ningú perquè, consideren, firmar només amb una de les parts en conflicte establiria un precedent en vista al plet familiar successori i l’administració no vol entrar en aquest joc.

-

Relacionat

Un litigi familiar posa en perill l'explotació pública del telecabina d’Arinsal

Comentaris

Trending