El comú d’Encamp ‘perdonarà’ tributs al Pas i reclama un nou enllaç amb França

Totes les formacions representades a la corporació celebren les mesures adoptades pel Govern tot i que hi ha visions dispars sobre la campanya de promoció del consum intern

-
-
El comú d’Encamp, com ja s’havia insinuat, deixarà de cobrar tot un seguit de tributs locals a aquells comerços i empreses que s’hagin vist afectats pel tall a l’RN-22. La corporació compararà les dades del 2019 amb les del 2018 i així podrà discernir qui ‘es mereix’ el ‘perdó’ i a qui no li cal. La corporació parroquial ha celebrat una sessió de consell en la qual la situació al Pas de la Casa ha estat protagonista. En general, es valoren positivament les mesures adoptades pel Govern. Però des del PS, per exemple, es veu molt pobre la campanya d’Andorra Turisme.

El comú contempla subvencionar l'impost de radicació, la taxa d'higiene i medi ambient o la taxa que es paga per les terrasses. Legalment no es deixaran de cobrar aquests tributs. Els comerciants i empresaris hauran de pagar i després se’ls bonificarà dit pagament. El conseller liberal Jordi Troguet ha advertit que no es creïn greuges amb els botiguers d’Encamp que també pateixen les reformes de les principals avingudes de la parròquia. En aquest sentit, el cònsol, Jordi Torres, ha deixat clar que aquests empresaris del nucli central de la parròquia també tenen bonificacions en alguns tributs.

Com s’ha dit, no tots els empresaris es podran acollir a aquestes bonificacions. Sols aquells que realment tenen una plena ocupació empresarial o comercial després de la temporada hivernal. És a dir, aquells negocis que amb el final del curs d’esquí ja tanquen o redueixen gairebé del tot la seva activitat, no tindran dret a beneficiar-se de la mesura. De fet, el mateix farà el Govern. Les seves mesures, les governamentals, tampoc no tindran efecte per aquells comerços que no tenen activitat més enllà de l’època d’esquí. 

En el seu conjunt, el paquet d’ajuts anunciat aquest dimecres per l’executiu central ha estat ben rebut. No obstant, i per exemple, ho ha deixat clar el conseller comunal socialdemòcrata Joan Sans, es lamenta que Andorra Turisme només es recordi del Pas de la Casa en moments molt puntuals. En situacions com la del tancament de la carretera. Alhora, en diversos sectors ciutadans, no només d’Encamp i el Pas, es troba que la campanya per fomentar el consum al Pas és molt pobra. Que tot es redueixi al sorteig d’uns mòbils, unes vacances o uns forfets…

Durant la sessió de consell de comú, el cònsol major, Jordi Torres, també ha anunciat que una vegada es posi en marxa el nou Govern, una de les peticions que es farà des d’Encamp és que es posin en marxa els estudis necessaris per avaluar la viabilitat, a tots nivells, de construir un nou enllaç amb França per la Solana d’Andorra, que seria pràcticament tot en territori andorrà i faria minvar, i molt, el patiment pels allaus, els de nou i els que no són de neu.

D’altra banda, l’actual fase d'intervencions de per assegurar l’RN-22 requereix una actuació immediata en la treta de terres per tal de poder restablir l'accés a la carretera tan aviat com es pugui, construint uns pendents més suaus i estables. Les autoritats franceses de la Dirso i del ministeri d'Ordenament Territorial estan treballant de manera coordinada per tal de dur a terme aquestes intervencions. Aquesta fase del treball requereix que els materials de les excavacions es dipositin temporalment en diferents localitzacions pròximes al Pas de la Casa, agilitzant així el procés d'evacuació de terres derivades de l'obra de securització.

Comentaris (1)

Trending