El comú d’Andorra la Vella ja aplicarà la ‘revisió GADA’ en les nòmines d’aquest gener

Representants sindicals i cònsol valoren positivament la sentència que de manera definitiva deixa clar que la retallada del 10% que es va fer en les valoracions del personal el 2009 no era correcta

Cristian Asensio, Emi Matarrodona, Jesús Núñez i Laura Fabregat en la compareixença del Sitca.
Cristian Asensio, Emi Matarrodona, Jesús Núñez i Laura Fabregat en la compareixença del Sitca.
Els responsables del Sindicat de treballadors del comú d’Andorra la Vella (Sitca) s’han congratulat aquest dijous de la decisió de la sala administrativa del Tribunal Superior de desestimar el darrer recurs presentat per la corporació en relació amb el serial del GAd’A, amb la qual cosa de forma definitiva obliga el comú a pagar el complement laboral, als llimbs des del 2009. L’actual presidenta del Sitca, Emi Matarrodona, ha afirmat que espera que la resolució judicial suposi “un toc d’atenció” respecte de les decisions polítiques. Dit d’una altra manera, que els polítics no poden fer el que vulguin. La cònsol major, Conxita Marsol, ha assegurat que per poc que es pugui en la nòmina d’aquest mes de gener ja s’hi aplicaran els increments que pertoquin. I que es preveu que durant l’any es pugui abonar l’acumulat durant tot aquest temps.

Ni els responsables sindicals, de la seva banda, ni la mandatària comunal, que han comparegut per separat, no han volgut especificar quina és la quantitat que caldrà que la corporació desemborsi. Marsol sí que ha explicat que la mesura afecta 114 persones i que hi ha una mesa de treball formada per representants de les dues parts que està analitzant la situació des d’abans de l’estiu. L’anàlisi de les dades està a la fase final i la corporació considera que els increments mensuals que suposa l’aplicació correcta de la decisió que es va deixar en l’aire el 2009 són “assumibles”. Una altra cosa és l’acumulat, per al qual s’haurà de demanar un crèdit extraordinari.

Ni els uns ni els altres no han volgut xifrar l’impacte econòmic de la resolució definitiva però Marsol sí que ha deixat clar que afecta 114 persones

Els representants dels treballadors han demanat poder cobrar “el més aviat possible”. I han admès que estan a l’espera d’una reunió -que la cònsol ha situat al dia 14 d’aquest mes- per avaluar la situació. Marsol ha explicat que la intenció és abonar tot el que es deu durant el que queda d’any o a tot estirar “poder negociar” amb els afectats  de pagar-ho en dos anys. El comú haurà de posar damunt de la taula uns quants centenars de milers d’euros. Probablement, més d’un milió. Però cap dels interlocutors no s’hi ha volgut referir per no haver de rectificar posteriorment.

Curiosament i encara que per separat, tant els sindicats com la cònsol s’han mostrat satisfets per la decisió final dels tribunals. La presidenta actual del Sitca, acompanyada de membres de la junta actual (Teresa Alvarado, Laura Fabregat) i d’antecessors en el càrrec (Cristian Asensio, Jesús Núñez) han fet un repàs de tot el llarg procés viscut des que es va denunciar que no es podia fer una rebaixa unilateral del 10% en les valoracions que es van fer el 2009. Asensio ha estat clar en recordar que “la rebaixa del 10% estava mal aplicada” i a partir d’aquí s’ha de retrocedir i aplicar el GADA des del 2009 i sense aquella rebaixa.

Aquest gener es faran els increments mensuals derivats de l’aplicació correcta d’aquella valoració ara anul·lada i la corporació espera poder pagar el ‘deute acumulat’ durant aquest any

Hi ha casos de persones afectades que ja no treballen al comú, algun cas puntual, fins i tot, d’algun difunt. Hi ha casos en què no hi ha una afectació monetària però sí de reconeixement de la feina feta. Per tant, i com ha remarcat Núñez, “s’ha d’estudiar cas per cas” i per aquest motiu ni els sindicalistes ni la cònsol no s’han volgut llançar a pronosticar què pot suposar. Ni tan sols Marsol no ha volgut avançar si es revisarà el sistema d’avaluació i se’n reactivarà algun per tal de poder reconèixer als treballadors allò que no es va reconèixer al seu moment. Emi Matarrodona ha afirmat que “seria molt bo” que aquesta situació es dugués a terme, la cònsol, però, ha deixat entreveure que serà complicat que es faci res més més enllà de pagar el que es deu. 

“S’ha de pagar”, això sí, tenien clar els sindicalistes, que han parlat de manera genèrica de la responsabilitat política. De les males decisions polítiques. Conxita Marsol, sense nomenar ningú, ha estat més clara en passar la pilota als seus predecessors. “Confirma que l’execució de la sentència no s’ajustava a Dret.” I l’execució de la sentència la va dur a terme la corporació llavors presidida per Jordi Minguillón el 2015. L’actual cònsol ha afirmat que ja al seu moment ella mateixa i l’equip que encapçalava va mostrar els seus dubtes que la retallada de la valoració s’hagués fet bé. 

La presidenta del Sitca espera que el recorregut judicial definitiu suposi “un toc d’atenció” respecte de les decisions polítiques

Però ha explicat que tractant-se de diners públics i havent-se adonat, quan van accedir a la corporació, que formalment la resolució ja s’havia executat, s’ha volgut fer el procés necessari perquè fossin els tribunals els qui finalment han acabat dient que no, que no es va fer bé. I que es deuen uns diners als treballadors. Per tant, segons Marsol, “contents de poder complir el compromís electoral després de complimentar tots els passos” judicials que al seu entendre pertocava.

Comentaris

Trending