El comís d’haixix i marihuana es dispara i cau el de cocaïna

Pràcticament nou de cada deu causes relacionades amb delictes contra la salut pública té a veure amb el cànnabis 

En una sola operació aquest 2019 ja es van comissar més de 6 quilos de marihuana.
En una sola operació aquest 2019 ja es van comissar més de 6 quilos de marihuana.
La confiscació d’haixix i marihuana per part de la policia s’ha disparat aquest 2019 en relació amb els darrers anys. També hi ha moltes més causes judicials obertes relacionades amb aquestes drogues. Els delictes contra la salut pública continuen creixent al Principat i són dels més habituals, conjuntament amb els furts i la conducció sota els efectes de l’alcohol. Si durant els primers nou mesos de l’any s’ha comissat més cànnabis que altres anys, també és cert que ha caigut l’aprehensió de cocaïna.

Les dades facilitades pel ministeri fiscal no emmarquen les circumstàncies de tot plegat. Deixen veure, això sí, que pràcticament nou de cada deu causes judicials obertes en relació amb els delictes contra la salut pública tenen a veure o bé amb la marihuana o bé amb l’haixix. Certament, segons altres fonts, el control i combat que es fa des de la policia per tal d’evitar l’accés a les drogues dels menors i adolescents fa que s’actuï més sovint contra estupefaents dels considerats tous, com ara el cànnabis, que és més habitual entre els joves, que no pas la cocaïna, una droga més cara i d’un accés més orientat als adults.

També quant als volums de droga confiscada, en ser en general quantitats relativament petites les que es mouen i comissen al Principat, només que es facin un parell d’operacions de quanties superiors o fins i tot molt superiors a l’habitual, fa que els volums s’alterin. Seria el cas enguany, per exemple, de la marihuana, en què amb un sol cas, la policia va confiscar més de sis quilos d’aquesta droga. 

Sia com vulgui, i fins al 8 d’octubre, la policia havia comissat més de sis quilos d’haixix durant aquest 2019 (6,322), molt pers sobre d’allò confiscat el 2017 (1,289) i el 2018 (2,699) però lluny del que es va aprehendre, per exemple, el 2016 (més de 29 quilos) o el 2014 (gairebé 27 quilos). Pel que fa a la marihuana, i tenint en compte el cas dels sis quilos en una sola intervenció, fins a la mateixa data s’han comissat 12,7 quilos d’aquesta droga, de llarg, en aquest cas sí, la xifra més alta de tota la dècada. 

En canvi, els grams de cocaïna confiscats són molt moderats, situant-se els nou primers mesos de l’any en 142 mentre en tot el 2018 van ser 667. Cert que els anys precedents no s’havia arribat ni tan sols als esmentats 142 grams, encara que del 2012 al 2014 aquesta xifra s’havia clarament superat. A l’altra extrem, però, també puja, i molt, la confiscació d’amfetamines. En el que portem de 2019 la policia n’ha comissat cinc unitats que suposen un volum total de 156 grams, també la xifra rècord de la dècada.

Quant a les causes obertes en relació amb delictes contra la salut pública, en 1.767 casos hi havia o bé marihuana o bé haixix. És un increment del 45% en relació amb el 2018, que ja havia superat de molt els anys precedents. El 86,75% de les causes relacionades amb estupefaents (en total en el darrer any judicial hi va haver 2.037 casos) tenen a veure amb el cànnabis o la ‘maria’. L’altre estupefaent rellevant pel que fa al volum de causes en què es apareix és la cocaïna: 185 casos i un 9% en relació amb el total de delictes tractats judicialment. Èxtasi, ‘speed’ i heroïna serien la resta de drogues amb una presència major, tot i que no passa de ser força testimonial.

Comentaris

Trending