El cas de la ingesta de fàrmacs patida per una usuària de la Gavernera arriba a la Batllia

La família de l’adolescent que ha patit diferents intoxicacions dins del centre d’atenció d’infants a banda de ferides en intentar escapar-se de l’establiment es querella contra la direcció 

El malestar al la Gavernera és persistent. El darrer incident conegut no ha passat a l'edifici del carrer de les Canals (a la foto) si no al xalet que el CAI té a Sa Calma.
El malestar al la Gavernera és persistent. El darrer incident conegut no ha passat a l'edifici del carrer de les Canals (a la foto) si no al xalet que el CAI té a Sa Calma.
La Batllia haurà d’analitzar si la suposada manca de control que hi hauria hagut al centre d’acollida d’infants i que hauria facilitat que una adolescent usuària de la Gavernera patís diverses intoxicacions per ingesta de fàrmacs té un component delictiu, penal, o no el té. La família de la noia, internada al centre des del 2016 i sota la custòdia de l’Estat, ha presentat una querella per un presumpte delicte de lesions per imprudència greu contra l’establiment de titularitat estatal. 

L’acció judicial s’ha formalitzat aquesta tarda davant la secció d’instrucció de la Batllia. És la segona querella que presenta la família de la noia, que ha hagut de ser atesa d’urgència i fins i tot ingressada en diverses ocasions al centre hospitalari per prendre un sobre excés de medicaments. En aquesta ocasió, i com que les querelles s’han de dirigir contra persones en concret, els querellants denuncien l’antiga directora de la Gavernera com a màxima responsable del centre en el moments dels fets i, per tant, com a autoritat màxima que havia de garantir “el deure objectiu de cura” i les mesures pertinents, per exemple, perquè la menor no tingués accés als fàrmacs que va ingerir. 

En l’anterior ocasió, la mateixa família va denunciar dues monitores per no haver prestat prou atenció davant el malestar que presentava la noia. Aquesta vegada, i a banda de dos episodis d’ingesta de medicaments, en la querella també s’hi fa constar un episodi en què la noia va patir un fort tall en una mà arran d’un intent de fugida del centre. Tot volent saltar la tanca, els acabats d’aquesta, en forma de punxa, se li van clavar a la mà, requerint una intervenció quirúrgica de quatre hores. Finalment, la família també denuncia diverses autolesions que s’hauria fet la menor dins la Gavernera estant.

Els querellants lamenten que la menor ha anat a pitjor des que va ser ingressada al centre i lamenta que l’addicció a les pastilles se li ha generat allí

En la querella, la família de la menor, que va estar ingressada els primers dies de setembre, que és quan va acabar esclatar tot l’afer i van començar a sortir a la llum pública les moltes deficiències que presumptament hi ha al centre, explica que malgrat que durant els primers temps, quan per ordre judicial, la noia va ingressar a la Gavernera la menor ho va portar bé, a poc a poc “la situació s’ha anat degradant”. També es deixa clar que amb anterioritat a l’ingrés al centre d’acollida, la noia no havia pres medicació que no fos l’estrictament prescrita i que tampoc no havia protagonitzat mai cap intent d’autòlisi. “Ha agafat l’addicció a la ingesta de pastilles d’ençà que fou ingressada al CAI”, s’explica en el text presentat a la Justícia.

La querella posa de relleu que en un dels dos episodis d’ingesta de fàrmacs denunciat, un batlle mateix, el que tutela la menor, va certificar que l’adolescent va agafar les pastilles (Diazepan) de dins mateix d’un despatx de la Gavernera, fet que segons els querellants evidenciaria que la direcció del centre “no va posar els mitjans per evitar que la menor accedís on estaven les pastilles”. Amb posterioritat, es retreu al centre que no s’haguessin fet els controls necessaris per detectar que la noia va entrar al CAI, tornant d’una de les visites a la família, amb pastilles que després va ingerir ja estant altra cop al centre.

Havent-se vulnerat “el deure de cura i vigilància de la menor”, els querellants consideren que és del tot procedent acusar els responsables del centre del delicte de lesions per imprudència greu, encara que, evidentment, deixen en mans dels responsables judicials que prenguin les consideracions adients. Les fonts consultades no descarten que la Batllia acabi acumulant les dues querelles i les tractin com un sol cas. L’anterior acció judicial ja fa setmanes que va ser admesa a tràmit per la instrucció judicial.El PS alerta de la manca de recursos al CAI

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha alertat de la manca de recursos destinats al Centre d’Acollida d’Infants de la Gavernera i ha avisat que aquesta situació repercuteix negativament tant en els treballadors de la instal·lació com en els nens i adolescents internats. El parlamentari, a més, ha criticat “la política salarial de sous baixos” que dificulta de forma especial la cobertura de tot el personal que seria necessari per fer funcionar de forma correcta el centre. Per això, ha presentat una pregunta oral sobre la qüestió que el Govern haurà de respondre en la sessió de control del pròxim 13 de desembre i l’executiu també haurà d’explicar, igualment a qüestions del polític socialdemòcrata, el projecte del futur Centre de Rehabilitació Integral que es vol ubicar a l’antiga residència Solà d’Enclar. La primera pregunta, centrada en el funcionament del centre d’acolliment d’infants, López posa en relleu “diferents informacions aparegudes en mitjans i d’altres a les quals hem pogut tenir accés” que indiquen que “les condicions laborals que s’ofereixen en els diferents llocs de treball al CAI no semblen prou atractius ni responen al grau d’exigència ni a la importància que cal donar a un servei tan sensible”. Això, “es tradueix tant en l’existència de places pendents de cobrir com en una important rotació del personal del CAI” i provoca “una escassetat de recursos” que acaba generant “dificultats per a una atenció més individualitzada i més propera a les necessitats dels infants i dels adolescents i a l’establiment, en certs moments, d’estrictes normes i càstigs que poden ser contraproduents per als joves i infants residents”. 

Comentaris (1)

Trending