El cas de dopatge en l’esport que implicava una farmàcia d’Encamp està a punt de judici

L’‘operació Cursa’, que va esclatar el febrer del 2011 a la Catalunya central i afectava diversos ciclistes i triatletes, podria tancar-se sense vista amb un acord entre els acusats i la fiscalia

-
-
Al seu dia va causar un notable rebombori. Tant que la farmàcia implicada en el cas ja no existeix en l’actualitat. L’‘operació Cursa’ va esclatar el febrer del 2011 arran de la denúncia del ciclista català Xavier Tondo i va acabar afectant diversos triatletes i ciclistes professionals especialment de la Catalunya central que compraven o venien productes dopants. En part, se subministraven des d’Andorra, de de la Farmàcia Encamp. Dijous que ve s’hauria de celebrar el judici però és possible que la causa es tanqui abans: els cinc acusats han arribat a un preacord amb la fiscalia per evitar la vista pública. Això sí, accepten una condemna de 15 mesos de presó que els evitarà, també, haver d’ingressar a cap centre penitenciari.

Segons que es recull en el document de preacord dels acusats i la fiscalia, que el jutjat de Manresa on s’hauria de celebrar la vista hauria de validar i en conseqüència no caldria celebrar vista, des de la farmàcia encampadana es van fer com a mínim dos enviaments de productes que els esportistes usen per a dopar-se. L’adquirent era un culturista de Gironella, que alhora feia de distribuïdor. Els enviaments (les vendes es feien a través d’Internet i es lliuraven per via d’empreses de transport radicades fora d’Andorra, concretament a la Seu, com NACEX, MRW o SEUR) controlats durant la investigació es van fer el 31 de gener i el 9 de febrer del 2011. En el document del judici de conformitat també es fa referència a la farmacèutica titular i a l’auxiliar, que tots dos regenten en l’actualitat un establiment a Andorra la Vella. De fet, si hi hagués judici, circumstància molt poc probable, la farmacèutica seria citada com a testimoni.

Els mateixos fets van servir perquè s'obrís una causa judicial al Principat contra els dos responsables de l'establiment, que van acabar absolts per manca de proves

De fet, l’esclat del ‘cas Cursa’ va fer que la policia andorrana anés a escorcollar la farmàcia d’Encamp i s’obrís als responsables de l’establiment també una causa judicial. L’afer ja fa anys que es va jutjar al Principat. S’acusava a la farmacèutica i l’auxiliar, parella, del delicte major continuat d’elaboració, distribució i venda de substàncies químiques, tòxiques o greument perilloses per a salut i delicte menor continuat d’elaboració, distribució o subministrament de substàncies químiques tòxiques o greument perilloses per a la salut. La perquisició feta a la farmàcia el 2011 no es va dur a terme respectant els terminis legals, i això va comportar que s’anul·lessin la immensa majoria de proves contra els dos responsables farmacèutics.

Davant d’aquest fet, i només amb les referències que apareixien en la causa espanyola, el Tribunal de Corts no va tenir més remei que absoldre els acusats, que no ho són en el cas que va iniciar un jutjat d’Olot, que va passar després a Berga i que, finalment, està sobre la taula d’un jutjat de Manresa que és el que hauria de jutjar l’afer. No obstant això, si el jutge valida l’acord a què han arribat les parts implicades -defenses i acusació pública- no caldrà que se celebri la vista. Els cinc acusats rebrien la mateixa pena.

El fiscal, segons que ha avançat aquest dimecres el diari ‘Regió7’, considera provat que va existir un delicte contra la salut pública pel qual els demana una condemna de dotze mesos de presó, a més d'una multa de 720 euros i la inhabilitació per exercir durant dos anys qualsevol professió relacionada amb la venda o subministrament de substàncies que augmentin el rendiment esportiu. També se'ls acusa d'un delicte de pertinença a organització criminal pel qual la pena principal cal incrementar-la en tres mesos més.

Comentaris

Trending