El cap de Govern per ara rep carbasses de les candidates a rellevar Saboya, que confirma que no pot seguir a Exteriors

Comentaris

El cap de Govern per ara rep carbasses de les candidates a rellevar Saboya, que confirma que no pot seguir a Exteriors
El cap de Govern per ara rep carbasses de les candidates a rellevar Saboya, que confirma que no pot seguir a Exteriors

Les dues principals candidates, per desig del cap de Govern, Toni Martí, és clar, per substituir Gilbert Saboya al capdavant del ministeri d’Afers Exteriors haurien declinat la proposta segons fonts consultades properes a l’executiu. L’exambaixadora i ara tècnica a l’Organització Internacional de la Francofonia Imma Tor ho hauria fet de forma definitiva i taxativa. I tampoc no s’hauria mostrat ara per ara disposada a assumir la cartera l’actual ambaixadora d’Andorra davant la UE, Maria Ubach. D’aquí que el cap de Govern expressés dimarts, durant les escudellades de Sant Antoni, el seu desig que Saboya continua en el càrrec fins al final de la legislatura.

Però el titular d’Exteriors ha reiterat aquest dijous, durant una entrevista al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió, que “en una perspectiva de projecció del que queda de legislatura per raons personals i familiars és inimaginable que pugui mantenir la cartera”. Així li ho va explicar Saboya a Toni Martí abans de Nadal. El ministre ha afirmat que “no hi ha una urgència” però que va preferir comunicar la seva situació al cap de Govern “amb temps” per tal que es pugui “assegurar la transició, el relleu, de la manera més adequada”. Per a Saboya hi ha moltes persones que poden ocupar el seu càrrec. “I encara més ara que tothom diu com s’han de fer les coses”, ha manifestat deixant clar que estava fent broma.

Saboya, que ha assegurat que “no postulo a res” quan se li ha insinuat la possibilitat que vulgui deixar ara el ministeri d’Exteriors per preparar la successió de Toni Martí, ha deixat en mans del cap de Govern el fet que continuï al gabinet ministerial quan se li trobi relleu per a la seva cartera. “La voluntat de remodelar o redefinir” l’executiu “no em pertany”, ha dit abans de reblar que “és una potestat del cap de Govern”. Això sí, ha deixat clar que sia des del lloc que sia, “la meva vinculació i compromís amb el projecte serà intacta”. També ha remarcat que només hi ha qüestions personals en la decisió de deixar Exteriors. No obstant això, hi ha altres fonts que asseguren que hi ha divergències dins de DA i sectors de la formació hauria mostrat el seu desgrat amb la rapidesa que, a parer seu, hauria tingut Saboya per negociar amb la Unió Europea i, a parer dels crítics, cedir en excés sobirania a Brussel·les.

Tor, que havia estat ambaixadora a Brussel·les, ja va ser la primera persona a qui Martí va anar a buscar el 2011 perquè ocupés la cartera d’Exteriors, abans fins i tot d’encarregar-la a Saboya, que estava en les travesses de ministrables però no pas per al departament que finalment va liderar. Ja llavors, la diplomàtica laurediana va refusar l’oferiment atès que tenia l’oportunitat de treballar per la Francofonia. Ara la motivació de la desestimació hauria estat la mateixa. I més encara amb la ‘patata calenta’ de la negociació en marxa amb la UE. D’aquestes converses, evidentment, n’està al cas Maria Ubach, però hauria assegurat que no se sentiria còmoda en un paper que anés més enllà del d’ambaixadora. Que no es veu assumint un rol estrictament polític. No obstant això, la negativa, en aquest cas, no se situaria en el 100%, segons les fonts.

Martí ja va tenir moltes dificultats per trobar una persona que es fes càrrec de Funció Pública quan va dimitir Jordi Alcobé. Finalment, la cartera es va encomanar a qui llavors era secretària d’Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega, justament, també exambaixadora a Brussel·les i persona altament coneixedora d’Exteriors, però que ja va tornar al Principat amb voluntat de fer-hi estada en permanència. Descarrega, per cert, que ha estat protagonisme d’un parell de decisions del tot criticades. Dues en una. La contractació de dues persones externes a l’administració per ocupar el càrrec de coordinadora del seu departament i l’administrativa que li ha de portar l’agenda i li ha de donar suport logístic. Una a raó de 2.900 euros bruts mensuals i, l’altra, per 2.200 euros.

Brussel·les espera una proposta andorrana sobre el tabac

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha explicat que està ara en mans d’Andorra el fet d’elaborar una proposta a la Unió Europea que permeti preservar el tabac i faciliti l’obertura de les altres activitats que s’inclouen entre els capítols de l’1 al 23 de l’acord duaner. Saboya, que ha explicat que ja s’està treballant amb el sector implicat, tant amb els colliters com amb els fabricants, ha assegurat que Brussel·les entén la posició andorrana i la importància del tabac per al país. Però que serà a partir de la proposta que es formuli des del Principat que es començarà a negociar de forma efectiva. “La idea és que en el seu efecte no hi hagi canvis”, ha afirmat el ministre respecte de l’acord duaner. “La proposta andorrana haurà de reprendre l’acord del 1990 i actualitzar-lo sota un nou marc institucional que s’està negociant”. I ha posat l’exemple que l’acord duaner es refereix a un tribunal arbitral que avui ja no existeix, per exemple. Saboya ha mostrat el seu convenciment que actualment, quant a la negociació i el capítol del tabac, s’està ara millor que fa un any i mig.

Comentaris

Trending