Compromís ‘no-heliport’ de DA per contrarestar l’‘efecte Gili’ a Escaldes

Demòcrates i PS surten com a clars favorits invocant la voluntat d’involucrar més la ciutadania en la tasca comunal; Unió x Escaldes i terceravia mostren la il·lusió dels que no tenen res a perdre

-
-
Com aquell que diu no han passat ni cinc minuts des del tret de sortida que, indirectament, els demòcrates escaldencs han tret a relluir un dels seus efectes per aquesta campanya: no rotund a l’heliport a les Tresoles. Gat vell com és Miquel Aleix, el candidat taronja, sap clarament qui hi ha o hi havia rere la plataforma opositora i no es vol arriscar, davant l’embat que suposa ‘l’efecte Gili’ socialdemòcrata, a no tenir mobilitzades totes les seves forces vives. I entre els opositors a l’equipament heliportuari hi ha un nucli dur de votant demòcrata.

Detalls i concrecions puntuals però no menors al marge, és clar que demòcrates i socialdemòcrates rivalitzen directament per aconseguir el triomf electoral a Escaldes. Unió x Escaldes -la suma de liberals i SDP- i terceravia estan un pas, o dos o tres o cinc per darrere, encara que el seu concurs pot ser més transcendent del que sembla. A priori resten més dels taronges que no pas del PS. Les quatre formacions, és clar, volen acostar-se al poble. Fer més comú de bracet amb la ciutadania. Fins al punt que Miquel Aleix, el candidat demòcrata, ha arribat a afirmar que “volem canviar una mica el sistema de fer, volem fer un comú molt participatiu i que les grans decisions els ciutadans les puguin compartir amb el comú”.

Aleix (DA): “Volem canviar una mica el sistema de fer, volem fer un comú molt participatiu i que les grans decisions els ciutadans les puguin compartir amb el comú”

Deu haver oblidat Aleix que representa la formació continuista, la que ha governat la corporació local els darrers vuit anys com a mínim. Més i tot. Els darrers setze, potser. Qui no ha oblidat la fredor que se li retreu en la seva relació amb Xavier Espot és l’excònsol i excap de Govern Toni Martí. Ha tornat a aparèixer en l’acte de la penjada de cartells. Sap el que s’hi juga. I vist que no n’hi va haver prou amb el muntatge de divendres abans de l’encesa de llums, aquest diumenge Espot i Martí han anat una mica més enllà en l’escenificació: abraçada confraternal.  

Quedi clar que Miquel Aleix no ha parlat d’heliport. Però l’entorn ha corregut a deixar caure que el programa electoral ja era accessible en línia i que calia mirar l’apartat de Medi Ambient. Més clar l’aigua. “D’acord amb la voluntat de la plataforma, els Demòcrates d’Escaldes no donarem suport a la proposta d’ubicació de l’heliport a les Tresoles”. Una abraçada clara a un bon grapat de vots. Una ganivetada rotunda al cap de Govern Toni Martí i al ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó.

Gili (PS): “Volem ser propers, fer que tot funcioni: l’economia, el benestar, la conciliació familiar, tenim moltes ganes de tirar endavant escaldes i fer un projecte molt interessant”

Els quatre candidats a cònsol han mostrat “il·lusió” per l’inici de la campanya. Frases fetes, és clar. Més il·lusionats si cal els dos caps de llista menys experimentats. Higini Martínez-Illescas i Jordi Rubia saben que poc tenen a perdre. El candidat de terceravia ha reiterat que la seva candidatura no farà porta a porta. Reunions de carrer, programa electoral a les bústies i anar fent. Però no perseguir els electors fins al pis. Rubia ‘ven’ l’efecte novetat. És la primera vegada que la formació com a tal concorre a uns comicis comunals. “Nosaltres som els nous, les altres tres candidatures ja han estat directament o indirectament al comú; sinó a la majoria a l’oposició, i ja hem vist el que han fet. Nosaltres volem millorar tota aquesta manera de fer apropant-nos a tots vosaltres”, ha dit en referència a la gent.

El candidat liberal, després de flirtejar tant com va poder i intentar treure el bitllet taronja, ha assegurat avui que la seva candidatura no és fruit de la improvisació. Higini Martínez-Illescas ha afirmat en la simbòlica penjada de cartells -a Escaldes els cartells van a l’interior d’opis de marquesines de bus i no es penja res- que “nosaltres abans dels pactes que hi ha hagut ja teníem feta la llista i el programa avançat, perquè pensàvem que no era molt compatible anar amb els demòcrates per les diferents maneres de fer”. De les diverses “columnes” del programa d’Unió x Escaldes, Martínez-Illescas n’ha destacat dues: “treballar en tots els aspectes socials” i “dinamitzar la parròquia”. En aquest marc ha dit que “he insistit molt en problema habitatge i buscarem qualsevol camí legal i sinó treballarem de valent amb el Govern”.

Els dos ‘grans’

El demòcrata Miquel Aleix ha assegurat que “la nostra candidatura ha de fer una campanya per a tots els ciutadans d’Escaldes, explicant el programa, fent una campanya el més neta possible i esperar que els electors ens facin confiança per continuar gestionant la parròquia quatre anys més”. Tot i l’experiència en campanyes que el fins no fa massa mesos era conseller general té, ha remarcat la il·lusió d’haver d’afrontar una nova contesa, i ha explicat que “centrarem la campanya amb els missatges que sempre hem fet, que és treballar pel poble”. Ha destacat que la “llista disposa d’experiència i joventut i treballarem amb molta il·lusió” per complir tot “el programa, que té unes realitzacions molt importants per continuar fent que Escaldes sigui un referent”.

Martínez-Illescas (UnióXEscaldes): “Abans dels pactes que hi ha hagut ja teníem feta la llista i el programa avançat, perquè pensàvem que no era molt compatible anar amb els demòcrates”

Rosa Gili es fa plenament seu l’eslògan socialdemòcrata de la parròquia per a tothom. D’aquí que plantegi una campanya “amb moltíssimes ganes de treballar per Escaldes”. La candidata del PS, que s’ha estimat més no parlar dels dards enverinats que li enviava Xavier Espot des de la plaça de la Rotonda, ha afirmat que “tenim molt clar que per a nosaltres la prioritat seran les persones. Volem ser propers, ajudar-los, trobar solucions, fer que tot funcioni: l’economia, el benestar, la conciliació familiar, tenim moltes ganes de tirar endavant escaldes i fer un projecte molt interessant”

Gili no ha evitat fer comparacions entre la política general i la comunal. “És una cosa diferent”. I s’ho pren, la candidata del PS, com un “repte personal, també en aquell moment (referit a quan optava al càrrec de consellera general), però no estava en les meves mans poder canviar les coses de manera tangible i menys després dels pactes fets. Ara és realment un repte, és el moment de posar en pràctica tot el que sabem que penso que sabem moltes coses, tenim experiència, tenim joventut, creativitat… Per a mi és un repte que afronto amb moltíssimes ganes”.

Rubia (terceravia): “Nosaltres som els nous, les altres tres candidatures ja han estat directament o indirectament al comú; sinó a la majoria a l’oposició, i ja hem vist el que han fet”

La política escaldenca també s’ha referit a les possibilitats. “És veritat que a l’abril ningú donava massa cosa per nosaltres, no érem els favorits i ara sembla ser que la gent ens veu més a la cursa, això ens anima molt i ens dóna molta energia per treballar”. I ha conclòs al costat d’altres companys de l’equip a l’avinguda Consell de la Terra: “Nosaltres treballarem a fons per explicar el nostre projecte i animarem a tothom que hi cregui, que tingui ganes que les coses canviïn i es puguin fer d’una altra manera, sobretot que vagin a votar. És important que tots els ciutadans s’impliquin anant a votar”.

 

 

Comentaris (2)

Trending